Руски блогър: Мобилизацията не е частична, а безразборна и поголовна

  • 30 септември 2022 15:23

  • 1701
  • 11
Руски блогър: Мобилизацията не е частична, а безразборна и поголовна
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Вчера министерството на външните работи отправи предупреждение, че българите в Русия, които имат двойно гражданство, могат да бъдат мобилизирани и да не им бъде позволено да напуснат страната.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 8436

Петър Танев също има такова, но е успял да излезе от Русия – в деня, в който беше обявена мобилизацията. Той е общественик, който открито споделя опозиционни възгледи спрямо режима на Путин и е част от движението „Свободна Русия“.

„Според закона в Руската федерация аз подлежа на мобилизация, въпреки че имам и друго гражданство. Всеки гражданин на страната получава военна книжка и може да бъде мобилизиран. Хората в Русия, които имат и българско гражданство, трябва да напуснат страната, защото са изложени на много сериозен риск. Те имат шанс да избягат, защото притежават паспорт на граждани на ЕС“, обясни той пред БНР.

Всички казват, че обявената мобилизация е частична, но тя не е такава, заяви Петър Танев: „Доминиращият паспорт е руският, ако си руски гражданин. Те не обръщат внимание на другите“.

Българските институции трябва да поемат отговорност за тези наши сънародници там, които са изявили желание да спасят живота си и да не участват в кръвопролитие, смята Танев: „Добре е хората да могат да отидат в българското посолство и да кажат, че са в риск от мобилизация“.

Заради масовото бягство от мобилизацията: Русия предприема мерки

Руски активист и блогър, на когото Националното радио запазва анонимността, също потвърди, че всички мъже в Русия са безразборно мобилизирани. 

„Няма значение нито възрастта им, нито наличието на опит във военното дело. Всеки, който е на територията на Руската федерация, може да се окаже на фронта в Украйна. Срещнах се с хора, които получавайки призовка, са се опитали да напуснат границите на Русия, но до граничните служби е изпратена информация и не им позволяват да напуснат страната. Аз наистина се страхувах от мобилизация и своевременно успях да напусна Русия, както и повечето от моите близки и познати“, обясни той.

Константин Тодоров
1701 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
От 1991-година всичко е жидовско споразумение

2022.10.02 | 19:12

11
На референдума съветските граждани гласуваха с абсолютно мнозинство за запазването на СССР, но на бъдещото ръководство на Русия не му пукаше за волята на гражданите! Първо, предателите се съгласиха с външните господари и след като унищожиха страната, те я отнесоха до банките на своите западни господари, а когато хората започнаха да подозират измама, те организираха война.Под претекст за санкции, западните господари конфискуваха страната, изнесена в техните банки и, като вдигнаха цените на всичко, отново ограбиха робския народ.Но не всичко беше конфискувано - за марионетки - предателите бяха оставени пари за разходи и им беше позволено да ги отведат в страни, които не подкрепят санкциите. И след всичко това за желанието за изграждане на многополюсен свят не е нужно да говорим, защото робовладелците и робите са двата полюса от 1991 г. насам.Също така и всички санкции срещу обикновени хора, пенсионери и хора с увреждане.За елита нищо не се е променило, Розенбаум изнася концерти в Чехия и Германия..
PaulaFox

2022.09.30 | 23:43

10
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.09.30 | 19:11

9
Бабите ще нараждат още. Хората не са ценност в алкашия.
Ukraina55

2022.09.30 | 16:05

6
Тъпите руски тролове да си драскат колкото си искат,много скоро ще им удрежат крилата и ще гледат как тяхния Путин гори жив на кладата.Пък няма да можете да пишите тъпи руски тролове нещастни.Щемие много интересно колко руски платени тролове ще се гръмнат за да последват тапака Путин в АДА,ще бъде забавно.Пишете докато можете тъпи руски тролове идва вашата гибел ха ха ха.Радваитесе руски тролове докато можете,после ще ревете хе хе хе.
Олигофрен

2022.09.30 | 17:38

8
На кой му пука за Путкин? Важното е да се изтрепят укрофашистките мърши!
Аре!

2022.09.30 | 17:36

7
На кой му трябват педерасти? Прав им път!
Ukraina55

2022.09.30 | 16:04

5
Тъпите руски тролове да си драскат колкото си искат,много скоро ще им удрежат крилата и ще гледат как тяхния Путин гори жив на кладата.Пък няма да можете да пишите тъпи руски тролове нещастни.Щемие много интересно колко руски платени тролове ще се гръмнат за да последват тапака Путин в АДА,ще бъде забавно.Пишете докато можете тъпи руски тролове идва вашата гибел ха ха ха.Рсдваитесе руски тролове докато можете,после ще ревете хе хе хе.

2022.09.30 | 15:51

4
На днешния "демократичен" свят се пръкнаха "блогъри", които квичат и драскат глупоси, като днешната продажна журналистика. Журналя, нали сте големи родолюбци или не. Поне пишете глупостите си с български думи.

2022.09.30 | 15:39

3
У нас има много желащи за мобилизация. Дори да ги обиждат или изнасилят пак обичат рАсия. Да не се крият вожда подписа указ от бункера.

2022.09.30 | 15:36

2
Както през отечествената война.
Русия е кенеф

2022.09.30 | 15:32

1
Това е защото кокошенко каза че имат 5000 жертви и поради това се налага да се мобилизират спешно милион и двеста хиляди нови, необучени болни пенсионери с телк

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини