Русия спира издаването на паспорти на мобилизирани граждани

  • 28 септември 2022 16:17

  • 1182
  • 5
Русия спира издаването на паспорти на мобилизирани граждани
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Русия спира да издава международни паспорти на мобилизирани граждани, пише днес на правителствения информационен портал, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10701

Агенцията отбелязва, че десетки хиляди руснаци вече избягаха в чужбина, откакто президентът Владимир Путин нареди частична мобилизация миналата сряда.

"Ако гражданин вече е бил призован да изпълни военната си служба или е получил повиквателна (за мобилизация или военна повинност), ще му бъде отказан международен паспорт. (В такъв случай съответният) гражданин ще получи уведомление с обяснение за отказа и неговия срок", пише в съобщението.

Руските граждани имат нужда от международен паспорт, за да пътуват до повечето чужди страни. Те все пак могат да отидат в Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан с националните си паспорти, еквивалентни на лични карти, посочва АФП.

Обявяването на ограниченията за издаване на международни паспорти идва в момент, когато много руснаци се опасяват от затваряне на границите на фона на кампанията за мобилизиране на резервисти с цел изпращане на нови войници в Украйна.

От началото на описваната като "частична" мобилизация миналата седмица десетки хиляди руски граждани заминаха за съседни държави, най-вече Грузия, Казахстан и Монголия.

Грузия: Двойно повече руснаци влизат в страната ни

Масовото напускане стана причина вчера руските служби да разположат пункт за "мобилна" мобилизация на границата с Грузия, за да пресичат опитите за бягство от армията.

Руският президент Владимир Путин увери, че единствено хора с военен опит или с "подходящи умения" за армията ще бъдат мобилизирани.

Въпреки това мобилизацията на възрастни и болни хора, както и на студенти, които се предполага че са освободени, предизвика смут и накара наблюдатели да се съмняват дали властите не мобилизират много повече руснаци от обявеното.

Цветелина Кирилова
1182 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
РОССИЯ КАПУТ

2022.09.28 | 16:22

1
ЗА ХУЙ ЛИ СА ИМ ПАСПОРТИ ! .... ЗА МАГАДАН ???
wc

2022.09.28 | 16:36

2
всички комуняги, при сифилистика ленин
Слава на РУСИЯ!!!

2022.09.28 | 17:08

3
Не са посмели да затворят границите днес, въпреки настояванията на "партията на войната", спрели са и могилизацията заради негативната реакция. Ще продължат, разбира се, но ще им трябват още седмици. Междувременно първите руски пленници от набора вече реват по телеграм-каналите на ВСУ.

2022.09.28 | 17:08

4
А какви са тия 1000 йени на заден план, те какво общо имат с Русия?

2022.09.28 | 18:31

5
в Европа имаме две проси-тутакци , както и две усрели дъртаци болни с Сивилис . Проси Тутакси имаме в Хермания и Брюксел . А болните от сивилното им население се намират в Русия и Англия .

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини