Сред убитие при стрелбата в Ижевск има три учителки, стрелецът бил на отчет в психодиспансер

  • 26 септември 2022 21:36

  • 1535
  • 0
Сред убитие при стрелбата в Ижевск има три учителки, стрелецът бил на отчет в психодиспансер
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Броят на загиналите при стрелбата в училище в руския град Ижевск достигна 15, като 11 от тях са деца предаде ТАСС, като се позова на Следствения комитет на Русия. Девет ученика и двама възрастни са настанени в реанимация. В болница са били приети общо 18 души, 16 от които са деца. 

Осемнадесет души, пострадали при нападението, 16 от които деца, са били приети в болница, като 9 ученика и двама възрастни са настанени в реанимация.

"Загинали са три учителки. Учителка по изобразително изкуство, по математика и учител по английски език. Искам да кажа, че учителите проявиха смелост и направиха всичко възможно, за да запазят живота на учениците", каза министърът на образованието Сергей Кравцов.

Тази сутрин 34-годишният Артьом Казанцев, който е бивш ученик на 88-о училище в Ижевск, нахлул в сградата на учебното заведение и открил стрелба, след което се е самоубил.

Министърът на образованието заяви, че Казанцев е имал шизофрения и се е водил на диспансерен отчет.

Установено е, че стрелецът е използвал най-малко два бойни пистолета и е разполагал с около десет пълнителя с 9-милиметрови патрони.

По данни на Следствения комитет на Русия по време на нападението той е бил облечен с черна тениска с нацистка символика и е носил балаклава. На клипсовете му е било изписано с червен цвят "ненавист“. 

Разследващите проверяват дали Казанцев е бил привърженик на нацистката идеология.

Ето кой е стрелецът по училището в Русия, който изби и рани десетки деца и възрастни

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че всички данни сочат за принадлежност на стрелеца към неофашистка организация или групировка. Той добави, че Владимир Путин дълбоко скърби за "гибелта на хората и децата в училището, където е станал терористичният акт" и че президентът е дал необходимите разпореждания на властите в Ижевск. Към града е отлетял самолет на министерството на извънредните ситуации с екип от лекари, психолози, неврохирурзи и други специалисти.

От Росгвардия (вътрешните войски) съобщиха, че нападателят не е регистриран като притежател на огнестрелно оръжия.

До 29 септември Удмуртия е обявен траур в памет на жертвите.

Работата на следствените органи продължава, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1535 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини