Управител на руска оръжейна фирма е бил арестуван по подозрение в измама

  • 20 септември 2022 14:00

  • 512
  • 0
Управител на руска оръжейна фирма е бил арестуван по подозрение в измама
© Novini.bg/ Canva

Следствените власти в Русия арестуваха управителя на голяма оръжейна фирма по подозрение в измама, предаде ДПА, като се позова на медийна информация, пише БТА.

В. "Комерсант" съобщи, че Юрий Шумски, генерален директор на завода "Я. М. Свердлов" – едно от най-големите руски предприятия за производство на експлозиви, е бил арестуван.

Според информацията случаят е свързан със сделки за износ за страни от НАТО, осъществени чрез посредници в Швейцария, Австрия и други държави.

Властите казват, че става дума за измама, при която между 7 и 10 процента от договорните суми са били източвани чрез фиктивни компании.

Напрежението расте: Москва с остро предупреждение към Вашингтон

Разследването е било поискано от руския депутат Дмитрий Кузнецов. Той е призовал да се проучи износа на експлозиви за България, Великобритания, Сърбия и Кипър. Според него експлозивите биха могли да се използват за военни цели във "враждебни страни от НАТО".

Шумски е бил назначен за директор в началото на годината, малко преди да започне войната в Украйна, след като при неговия предшественик е имало поредица взривове и пожари в завода.

Дори след нахлуването на Русия в Украйна е имало редица инциденти в руски предприятия от отбранителната промишленост, което е довело до спекулации за саботаж.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
512 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини