Гари Каспаров: Войната в Украйна се превръща в повратна точка в историята

  • 19 септември 2022 17:40

  • 1800
  • 8
Гари Каспаров: Войната в Украйна се превръща в повратна точка в историята
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Войната в Украйна без съмнение се превръща в повратна точка в историята, важен урок и трябва да ни напомня за способността на свободните хора да посрещат всички предизвикателства. Това каза световният шампион по шахмат, експерт по изкуствен интелект и критик на Кремъл Гари Каспаров на конференцията в София по въпросите на отбраната и киберсигурността на страните от Югоизточна Европа. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 7311

Форумът е организиран от израелската платформа Improvate, даваща достъп до водещи технологии и иновации за нови пазари в цял свят. Домакин на срещата е Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017 г.), който е в консултативния съвет на платформата. 

В конференцията участваха регионални лидери, експерти, водещи високотехнологични израелски компании в областта на отбраната и киберсигурността.

Гари Каспаров каза пред участниците във форума, че в началото на военните действия в Украйна Русия е провела масирана атака на всички фронтове - военна офанзива и мащабна кибератака. Той подчерта, че кибервойната не трябва да бъде разделяна от реалните военни действия. Войната в Украйна се води едновременно онлайн и офлайн, демонстрирайки предимствата на свободния свят, посочи Каспаров. Съществува стереотипът, че диктаторските режими като този в Русия могат да мобилизират огромни ресурси, с което да печелят войни, каза той, но добави, че в модерния свят, както и в бизнеса, е важна способността да мислиш креативно и да вземаш бързи решения. Важни са технологиите, също и способността да активизираш модерните млади, което, според него, демонстрират украинците. 

ISW: Русия прави опит за организирано изтегляне в западен Херсон

Едно от важните неща е тази война да сложи край на илюзиите на много млади хора в САЩ и в Европа, смята Каспаров. Капитализмът и либералната демокрация не са достатъчни за нашия успех, посочи той. Украинската героична съпротива изпраща послание към целия свят - не само за възстановяване на териториалната цялост на страната и освобождаването ѝ, но и към всички държави с диктаторски режими, към всеки диктатор по света, че трябва да се оттеглят, посочи Гари Каспаров.

Константин Тодоров
1800 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.09.20 | 10:37

8
Прав е, за пореден път малка държава счупва зъбите на голяма военна сила! Е , поне се представяха за втората армия в мире, оказа се, че са втори но само в Украйна :) Корупцията в Путлерофашистката армия е огромна , дори и обикновените руски войници отказват да се бият вече, не случайно зрускенефа започна да набира вйници по затворите си :)

2022.09.20 | 10:07

7
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ
Paula

2022.09.20 | 03:08

6
Не знам за войната, ама Паула от три години е на 24. Искам и аз така.
Гарик Не Е Руснак . Той Е Чучмек

2022.09.19 | 22:06

5
Е
BG

2022.09.19 | 20:21

4
Щом се е свързал с Плевналиев, ясно е защо се гмурка в непознати води. Ше поживеем и видим истинският облик на САЩ ...

2022.09.19 | 18:06

1
Край на глобализма , пе-дерастията и либерализма ! Край на потосмукачите и кръвопийците от англосаксонския Запад ! Това е повратната точка на войната в Украйна !

2022.09.19 | 19:52

3
Само кръвопийци от евразийската империя? Иди на xyй, говнояд.
Bai hui

2022.09.19 | 19:15

2
E da de ama sikijam aZna senin maikon

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини