Хаос в Москва: Хакери изпратиха всички таксита на един адрес

  • 02 септември 2022 13:05

  • 1718
  • 0
Хаос в Москва: Хакери изпратиха всички таксита на един адрес
© Pixabay

Хакери вкараха Москва в задръстване, като изпратиха стотици таксита на фалшив адрес в руската столица, съобщи „Дейли Мейл“, цитирани от Дарик. 

Хакерите са атакували руско приложение за таксита, като са изпратили стотици шофьори на един и същ адрес в Москва, предизвиквайки огромни задръствания в центъра на града. Yandex Taxi, руско приложение, подобно на Uber, което позволява на потребителите да поръчват таксита до тяхното местоположение, е било обект на атака сутринта.

По-късно компанията потвърди инцидента в изявление.

Няколко десетки шофьори са получили масови поръчки за района на Фили - се казва в изявление на компанията. Със своите осем до десет ленти Кутузовски проспект рядко е задръстен.

Работещи за Русия хакери атакували сайтове на властта в Черна гора

Въпреки това шофьорите са прекарали около 40 минути в задръстване заради фалшивите поръчки за извозване.

Компанията заяви, че нейният отдел за сигурност "незабавно е прекратил опитите за фалшиво" поръчване на такситата. Това обаче не е било достатъчно, за да се спре задръстването.

"Въпросът за компенсациите ще бъде решен в близко бъдеще", заявиха от компанията. Тя отбеляза, че вече е отстранила уязвимостта, която е позволила хакерската атака.

Никой не е поел отговорност за хакерската атака, но тя се случва в момент, когато силите на Владимир Путин продължават инвазията си в съседна Украйна. Освен сраженията на терен, всяка от страните води и кибервойна - осъществявана от съответните държави или отмъстители.

Русия отдавна е известна с това, че извършва кибератаки срещу други държави, които са ѝ се изпречили. В един от последните примери прокремълски хакери атакуваха правителството на Латвия, след като страната обяви Русия за спонсор на тероризма.

Хакнаха руски телевизии в Деня на победата

Киев обаче обърна тактиката на кибервойната на Москва срещу себе си, като граждански хакери атакуваха правителствена инфраструктура, а тролове се насочиха към руски дипломати.

В дните, предшестващи войната, Михайло Федоров - министърът на цифровите технологии на Украйна и дясна ръка на президента Володимир Зеленски в областта на технологиите - призова доброволците да създадат "ИТ армия" от хакери, които да помогнат в борбата на страната му срещу Русия“.

Оттогава десетки руски уебсайтове бяха изведени от строя. Руските държавни медии също са обект на атаки и изтекла чувствителна информация.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини