Зеленски се срещна с представителите на МААЕ в Киев

  • 30 август 2022 21:40

  • 1346
  • 4
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога се срещна днес в Киев с представителите на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ), които са в Украйна, за да посетят окупираната от руската армия Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес, като се позова на украинското президентство.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10055

"Надяваме се делегацията на МААЕ, предвождана от генералния директор на агенцията Рафаел Гроси, да си проправи път през коридорите за сигурност, да достигне до централата и да направи така, че да бъдат избегнати едни опасности, които са от световен мащаб", изтъква Зеленски на видеозапис от срещата, публикуван от украинското президентство.

"Това е един от въпросите от първостепенно значение за сигурността на Украйна и целия свят", каза още Зеленски.

Международната общност трябва да принуди Русия "незабавно да демилитаризира централата, да изтегли всичките си сили, оръжия и експлозиви оттам, както и да върне мощностите под украински контрол, като бъде създадена демилитаризирана зона около тях", подчерта украинският президент.

Чака ли ни втори Чернобил?

Запорожката АЕЦ е една от четирите украински ядрени централи и е най-голямата в цяла Европа. Всеки един от нейните шест реактора е с капацитет от хиляда мегавата. Руските сили установиха контрол върху централата през март, малко след началото на офанзивата си в Украйна. Районът на атомната централа беше многократно обстрелван, като двете страни си разменят взаимни обвинения за това.

Миналата седмица централата беше изключена за кратко от украинската електропреносна мрежа за първи път, откакто съществува, вследствие на повредени електропроводи, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
1346 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.08.31 | 11:28

4
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИ
niko

2022.08.31 | 07:15

3
kakvi sreshti pravi evreiskiat pedal sled kato tazi centrala ne e usrainskav a e dokazano ruska.
Пишка

2022.08.31 | 05:34

2
Авее стига с тоя зелен трол. На него укрите ще му резнат тиквата в най-скоро време като разберат, че ги еве за да печели на техен гръб масонски пари.
scarface

2022.08.31 | 00:17

1
Само на Паула коментара е уместен

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини