Поредна нощ на руски удари в Запорожка област, ракетен обстрел и в Харков

  • 27 август 2022 07:32

  • 1578
  • 11
Поредна нощ на руски удари в Запорожка област, ракетен обстрел и в Харков
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украински медии съобщават за нови руски атаки срещу инфраструктурни обекти в Запорожска област. Към момента няма информация за пострадали хора.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13591

През нощта въздушна тревога е прозвучала в много градове, информира агенция Униан.

Ракетен обстрел е имало в Харков, потвърди кметът на града Игор Терехов.

За експлозии в Запорожие съобщава в социалната мрежа "Телеграм" началникът на Запорожката областна военна администрация Александър Старух. Няма данни за непосредствена опасност за Запорожската ядрена електроцентрала.

Много места в Запорожка област са без ток след обстрел в района на местната АЕЦ

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ядрените специалисти в най-голямата ядрена централа в Европа са предотвратили най-лошия сценарий "въпреки постоянните руски атаки".

"Искам да подчертая, че ситуацията остава много рискова и опасна - всяко повторно изключване от мрежата, всякакви действия на Русия, които могат да предизвикат изключване на реактори, ще доведат централата отново до ръба", предупреди Зеленски.

Зеленски: Ситуацията при Запорожката АЕЦ остава рискована и опасна

Вчера стана ясно, че инспектори от Международната агенция за атомна енергия възнамеряват да посетят Запорожката атомна електроцентрала още в понеделник.

Според информация на Wall Street Journal екипът на агенцията може да достави резервни части, включително устройства за радиационен мониторинг.

Генералният директор на агенцията Рафаел Гроси, който преди дни заяви, че ще оглави инспекцията, каза, че се обсъжда възможността за постоянно присъствие на мисията в АЕЦ "Запорожие".

От март централа е под контрола на руските военни, но персоналът, който я обслужва е украински.

Папа Франциск предупреди за опасност от ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Москва и Киев почти ежедневно си отправят взаимни обвинения за атаки в района.

Според ежедневния анализ на вашингтонския Институт за изследване на войната през изминалата нощ руските сили не са постигнали значими териториални придобивки в Украйна. В анализа се посочва, че продължава подготовката за провеждането на референдуми в окупираните райони на Украйна за присъединяването им към Руската федерация.

"Малко вероятно е обаче руските окупационни власти да проведат успешно фиктивни референдуми", твърдят експертите на Института за изследване на войната.

По повод зачестилите искания за преговори между Русия и Украйна бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в интервю за френска телевизия, че отказът на Киев от членство в НАТО е важно, но не единствено условие за постигането на мир.

"Русия ще продължи операцията си до постигане на целите", увери Медведев, който заема поста на заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, допълва БНР.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1578 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
изостанала нация.

2022.08.27 | 22:34

11
Освен да избиват мирно население и унищожават населени места с далекобойни ракети фашагите путлеристи не помръдват и сантиметър срещу украинската армия.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.27 | 08:16

1
Путлерофашистите не спряха да обстрелват в близост до запорожката АЕЦ! Долни терористи!
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.27 | 21:13

10
Слава Украини, ГЕРОЯМ слава!

2022.08.27 | 09:28

5
КУУУУУУУУРВООООО
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.08.27 | 08:46

3
С промити рускенефски орки не може да се спори и не ТРЯБВА да се гледа тяхната гледна точка ! Това е все едно да спориш със сериен убиец или убиец на деца и той да се опитва да те убеждава, че е прав :) ✌ СЛАВА УКРАИНИ, ГЕРОЯМ СЛАВА!

2022.08.27 | 08:21

2
Аха добре промит мозъко. Руснаците от 4 месеца са завзели тоя АЕЦ ама видиш ли го обстрелват че да има цападна пропаганда срещу самите тях.. хахахаххаха
Хуй

2022.08.27 | 08:56

4
Самите укри стрелят по инфраструктурни обекти и беше нормално и руснаците да почнат. Пеераското британско разузнаване колкото и да пропагандира истината е че укрите са обречени и държавата им в продадена на циониския режим. Русия опита да ги спаси, но те самите са толкова глупави че скочиха на бой на татко си

2022.08.27 | 19:16

9
Verno teja sa strashni oligofrenski tupanari po prosti sa ot poljacite, a te sa mnoooogo prosti
Z

2022.08.27 | 11:45

7
Какъв кеф. Фантазьорите фашисти с нова порция ракети по главите. Впрочем, как е контраофанзивата? Хаха а

2022.08.27 | 19:14

8
Kontraofanziva na toaletnata s porednoto nasirane hahahahaha slava nasraini buhahaha

2022.08.27 | 09:28

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини