Бившият кмет на Екатеринбург е задържан за дискредитиране на руската армия

  • 24 август 2022 11:36

  • 1053
  • 5
Бившият кмет на Екатеринбург е задържан за дискредитиране на руската армия
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман е задържан. Според опозиционния политик, който се е изказал остро срещу войната, срещу него е започнало наказателно дело по член от Наказателния кодекс за "дискредитиране" на армията. Ройзман остана последният виден руски политик, който се обяви категорично срещу нахлуването на Русия в Украйна и остана на свобода, съобщи Би Би Си, цитирана от "Офнюз".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 10045

Полицията не коментира официално причините за задържането на Ройзман тази сутрин. ТАСС и РИА Новости се позовават на свои източници в правоохранителните органи, според които делото срещу политика е образувано заради "публични действия, насочени към дискредитиране на руските въоръжени сили" (член 280.3 от руския Наказателен кодекс). По-късно това е потвърдено от самия Ройзман. "Член 280.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация. Делото (е образувано) в Москва", каза Ройзман пред репортери от прозореца на апартамента си, в който е извършен обиск (цитиран от ТАСС).

Повдигнаха обвинение на руската журналистка Мария Овсянникова

Претърсени са три адреса - домът на Ройзман, фондацията му и частният му музей на Невянската икона. Кадрите, на които се вижда как маскирани служители на реда влизат в апартамента, са публикувани от лоялния към правителството телеграм канал Mash.

След ареста на Иля Яшин (включен в регистъра на "чуждестранните агенти") Ройзман е последният известен руски политик, който се изказва категорично срещу руската инвазия в Украйна и остава на свобода. Яшин е подведен под отговорност по друг член - "военни фалшификати" (207.3 от руския Наказателен кодекс). Заплашва го по-тежка присъда - до 10 години затвор. По члена за "дискредитиране" се предвиждат до пет години. Членът от НК за "дискредитиране" се вменява само след подобни нарушения по друг член - 20.3.3 от Кодекса за административните нарушения на РФ. Ройзман е глобяван три пъти по него през март и април с 50 000 рубли. През май той е осъден на още една глоба от 85 000 рубли по друг член за "неуважение" към властите - за реплика в Twitter по адрес на руския външен министър Сергей Лавров.

Лавров заяви, че "специалната военна операция" срещу Украйна има за цел да сложи край на "безразсъдния курс към пълно господство на САЩ". "И заради това решихте да заградите (унищожите) страната си?" - попита министъра бившият кмет на Екатеринбург, използвайки ругатня.

Пратили Навални в карцера, защото си разкопчал копчето на ризата

Ройзман е не само бивш ръководител на Екатеринбург (2013-2018 г.), но и бивш депутат в Държавната дума (2003-2007 г.) и член на фракцията "Справедлива Русия". Заедно с лидера на "Справедлива Русия" Сергей Миронов политикът от Екатеринбург също спори остро в Twitter за войната и нейните последици. Ройзман, както и Яшин, отказва да напусне Русия след инвазията. Самият той обръща внимание на факта, че остава на свобода въпреки преследването на противниците на войната, като публикува снимки с Яшин и Владимир Кара-Мурза (обявен за "чуждестранен агент" в Русия), срещу когото е образувано дело за "военни фалшификати".

Теодора Павлова
1053 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.08.24 | 12:01

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

2022.08.24 | 14:25

5
що не измислиш нещо ново? Или ти е толкова пилешкия мозък?

2022.08.24 | 13:30

4
Руските фашисти затъват все по-дълбоко и по-дълбоко. Мръсните изчадия, начело с Путлер ги чака всички една и съща нещастна съдба! Въпроса е колко хора още ще избият, преди да легнат в гроба!
Слава на РУСИЯ!!!

2022.08.24 | 12:07

2
Ройзман беше последният опозиционер, който не беше още кошарен. С арестуването му, рашистката педерация се фашизира окончателно и вече няма откъде да дойде мнение, различно от това на режима на кръволока путлер. Затягането на гайките започва - сега са наред по-неправоверните путриоти, а скоро ще видим мобилизация, пълен крах на фронта и повторение на 1917 като фарс.
stefanos

2022.08.24 | 12:55

3
Всъщност убийствата на Политнковская, Немцов и др, както и арестите на опозиционери през последните години са били съзнателно провеждани, с оглед предстоящата война, т.е. да не се чуват гласове срещу хунтата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини