Почина последният шеф на съветския КГБ

  • 01 август 2022 15:31

  • 2470
  • 0
Почина последният шеф на съветския КГБ
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Последният шеф на КГБ (Комитет государственной безопасности – Комитет за държавна сигурност) на СССР Вадим Бакатин почина, предаде  РИА Новости.

"За кончината на 85-годишния мъж съобщи наш източник, който обаче не разкри подробности", допълни медията.

Бакатин е роден през 1937 г. в град Кисельовск, Новосибирска област. Той е е завършил строителния институт в Новосибирск и работил по специалността си до 1972 г.

След това е заемал постовете секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) в централните Кировска и Кемеровска области.

По-късно той е станал член на Политбюро на КПСС, а през 1988 г. заема поста министър на вътрешните работи на Съветския съюз. През 1991 г. Бакатин се е кандидатирал за президент на Русия (тогава част от Съветския съюз) и се класирал последен от шестимата кандидати.

Бакатин е станал шеф на КГБ след пуча срещу Михаил Горбачов (19 – 21 август 1991 г.). Той е имал задачата да реформира службата и я разделил на две институции: за вътрешна сигурност и за външно разузнаване. Бакатин с разрешение на Горбачов е предал на САЩ схемата за подслушване на американското посолство в Москва.

Бакатин е бил уволнен след разпада на СССР от първия президент на Руската федерация Борис Елцин на 12 януари 1992 г. След това Бакатин се е оттеглил от обществения живот.

Почина Владимир Жириновски

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2470 0

Свързани новини

Водещи новини