Подготвят се първите пратки украинско зърно за износ

  • 27 юли 2022 18:36

  • 680
  • 0
Подготвят се първите пратки украинско зърно за износ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Трите украински пристанища за износ на зърно отново работят, но са необходими допълнителни усилия за гарантиране сигурността на конвоите, съобщи украинският флот, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13464

В Истанбул беше открит официално съвместният координационен център за контрол върху украинския износ на зърнени храни през Черно море. Създаването на центъра е част от споразумението, сключено на 22 юни между Русия и Украйна с посредничеството на Турция и под егидата на ООН.

Центърът, разположен във военна академия в Истанбул, ще бъде ръководен от петима представители на Русия, Украйна, на ООН и Турция. Сред тях ще има както военни, така и цивилни, посочи турският министър на отбраната Хулуси Акар на церемонията по откриването. Според него подготовката и планирането на първите доставки вече са в ход.

Съвместният координационен център в Истанбул за доставките на зърно започна работа

Около конвоите няма да има никакво военно присъствие. Съвместни екипи на центъра ще регистрират товарите и ще проследяват морските съдове по интернет и сателит. Корабите ще бъдат инспектирани при товаренето им в украински пристанища и при пристигането им в турски, уточни страната - домакин на центъра.

"В случай на нужда от разминиране, планирането ще бъде извършено и договорено от страните по договора. На този етап обаче не съществува такава необходимост.", заяви Хулуси Акар - министър на отбраната на Турция.

По-рано Москва изразяваше опасения от евентуална контрабанда на оръжие. Украинската реколта стои блокирана по пристанищата след руската инвазия през февруари, което предизвиква дефицит на храни на световните пазари. Блокираните обеми се оценяват на 25 милиона тона. Конвоите ще тръгват от украинските пристанища Одеса, Черноморск и Южний. Трите пристанища вече работят, но хидрографите трябва да определят сигурни маршрути, съобщи украинският флот.

"За нас е критично важно да подсигурим глобалната сигурност на прехраната, така че трябва да успеем.", Фред Кени - ръководител на делегацията на ООН.

Турция изрази безпокойство след руския ракетен удар срещу Одеса в събота сутринта- ден след подписването на договора за подновяване на украинския износ на зърно. Според Москва мишени са били украински военен катер и склад с противокорабни ракети Харпун, разположен далече от зърнения терминал във военния сектор на одеското пристанище. Според Русия нищо в договора за зърното от 22-ри юли не й забранява да продължи да разрушава украинската военна инфраструктура.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
680 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини