Президентът Зеленски благодари на Ирландия за подкрепата ѝ

  • 06 юли 2022 22:27

  • 1006
  • 2
Президентът Зеленски благодари на Ирландия за подкрепата ѝ
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Украинският президент Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога благодари на Ирландия за подкрепата срещу руската инвазия по време на срещата си с ирландския министър-председател Михол Мартин, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13038

Мартин пристигна днес в Украйна за първото си посещение, което и първото в двустранните отношения между страните. Той посети украинската столица Киев, както и градовете Бородянка, Ирпин и Буча в Киевска област.

Зеленски отново поиска съвременни системи за противоракетна отбрана

 "Това е първото, но много ползотворно посещение на ирландския министър-председател Михол Мартин в Украйна. Обсъдихме заплахата за продоволствената сигурност, енергийните въпроси и подготовката на нов, седми пакет от санкции срещу Русия", написа в "Телеграм" украинският президент след срещата.

"Благодарен съм, че Ирландия застава на наша страна в този решаващ за държавата ни момент", заяви Зеленски в социалните мрежи.

Ирландия е приела повече от 36 000 украински бежанци от началото на руската инвазия. Правителството на островната република е предоставило 20 милиона евро за хуманитарна подкрепа и подпомагане на Украйна, както и здравно оборудване и медицински дарения на стойност повече от 4,5 милиона евро.

Мартин използва посещението си, за да потвърди пълната подкрепа на Ирландия за продължаване на санкциите срещу режима на руския президент Владимир Путин и за пътя на Украйна към пълноправно членство в Европейския съюз, както и за ангажимента на Ирландия да работи заедно с ЕС за възстановяването на страната.

След края на среща си със Зеленски, ирландският премиер се срещна с украинския министър-председател Денис Шмигал, с когото обсъдиха възстановяването на страната.

"Трудно е да приемеш опустошителните и нечовечни руски атаки срещу Ирпин, Бородянка и Буча.", заяви Мартин след края на посещението си в тези градове в Киевска област.

"Ясно е колко е важно жените и децата да стигнат до Ирландия, за да избягат от травмите и жестокостта. Ние сме с Украйна", добави той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1006 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.07.07 | 11:31

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.07.07 | 10:19

1
Зеленски и Украйна имат подкрепата на целият цивилизован свят! А Путлеро-фашистите имат подкрепата само на 4/5 диктаторски дупки! Дори и Сърбия се отегли от подкрепата си за Рашистите! :)

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини