Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт, предупреди руски депутат

  • 30 юни 2022 06:35

  • 2328
  • 9
Блокадата на Калининград може да доведе до въоръжен конфликт, предупреди руски депутат
© Getty Images

Отказът на Литва да позволи преминаването на някои стоки, които са обект на европейски санкции, към руския балтийски ексклав Калининград може да доведе до военна конфронтация, заяви днес висш руски депутат, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6633

Ако Калининградската област бъде блокирана, "това може да доведе до въоръжен конфликт", заяви Владимир Джабаров, член на Съвета на федерация (горната камара на руския парламент).

"Руската държава трябва да защитава своята територия и да гарантира нейната сигурност", заяви той и допълни: "Ако видим, че дадена заплаха за нашата сигурност е свързана с териториална загуба, ние със сигурност ще предприемем крайни мерки и нищо няма да ни спре". 

Литва спира транзита на стоки, обект на санкции

Изявлението на Джабаров последва предупреждението на Кремъл, че ще отговори на наложените ограничения на транзита на стоки към Калининградката област. Руският ексклав граничи с членуващите в ЕС и НАТО Полша и Литва, което засилва опасенията за пряка конфронтация между Русия и Алианса.

Литва подчерта, че забраната за транзита на санкционираните руски стоки е част от четвъртия пакет санкции на ЕС, като припомни, че ограниченията се прилагат само за стомана и други метали. Тя отхвърли твърдението на Русия, че забраната за преминаване на тези стоки е блокада, като подчерта, че останалите стоки, както и пътниците, пътуващи с влакове, все още могат да преминават през страната.

Във връзка с европейското решение обаче транзитът на някои други стоки, произведени в Русия ще бъде забранен от юли. Пратките с въглища няма да могат да преминават транзитно от август, а пратките с петрол и производни продукти - съответно от декември.

Русия заплаши Литва с ответни мерки заради отказ за транзит на стоки до Калининград

По-рано този месец секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, предупреди, че Москва ще отговори с неуточнени мерки, които "ще имат значителни негативни последици за населението на Литва", допълва БТА.

Весела Найденова
2328 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Хм...

2022.06.30 | 07:32

3
Опитайте. "Деблокирането" минава през НАТО а то не е Украйна.
Еми…

2022.06.30 | 10:40

9
Да не е още по - лесни пидали са
А вие наистина

2022.06.30 | 07:34

4
ли мислите че ако имаше ракети Сармат лудите в Кремъл нямаше да ги ползват?
Майтапчи Йово

2022.06.30 | 10:08

8
Тиквич, Надето Михайлова след... сеанс ли ти го прошушна:)))?!?
Майтапчи Йово

2022.06.30 | 10:07

7
Олигофрените евроГейски, които в момента с пълна сила тласкат към война с Русия ще са първите, които ще си бият камшиците, когато тя започне!

2022.06.30 | 09:26

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИИИИИ
ппппелтек

2022.06.30 | 07:42

5
Ами , първо-това не е" руска територия", а територия отстъпена на СССРслед края на ВСВ...Второ-СССР отдавна се разпадна а путлеристите не направиха нищо да привлекат бившите съюзни републики в нова федерация , а направиха и правят всичко възможно да отблъснат малкото останали с тях. Едва ли жителите на Кьонигсберг ще се откажат от стандарта си на живот за да се върнат в руската мизерия
Сърбеца

2022.06.30 | 06:44

1
Искаме ядрена война, дори и ние да загинем важното е масонско-ционистките педофилски ложи ес и нато да бъдат унищожени
Антигорбачов

2022.06.30 | 07:30

2
Ако наистина има ракети "Сармат", тогава спешно трябва да ги използваме!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини