"Амнести интернешънъл": Русия е извършила военни престъпления с обстрела си по Харков

  • 13 юни 2022 21:53

  • 1111
  • 6
"Амнести интернешънъл": Русия е извършила военни престъпления с обстрела си по Харков
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Непрестанният руски обстрел по източния украински град Харков с касетъчни боеприпаси и разпръскващи се противопехотни мини е военно престъпление, тъй като безразборно са били убити стотици цивилни. Това заяви днес правозащитната организация "Амнести интернешънъл", цитирана от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13392

Вторият по големина град в Украйна бе подложен на непрестанни бомбардировки и обстрел от началото на руското нашествие на 24 февруари, преди украинските сили да отблъснат противника далеч от града през май.

По данни на украинското правителство в Харков са загинали 606 цивилни и 600 хиляди са били евакуирани.

"Амнести" твърди, че в хода на двуседмично разследване в края на април и началото на май са били открити доказателства, че Москва е използвала срещу Харков  касетъчни муниции и разпръскващи се мини.

Зеленски: Украинските сили напредват в Харковска област

Според организацията "безспирните бомбардировки срещу жилищни квартали в Харков са хаотични атаки, в които са били убити и ранени стотици цивилни, като това са военни престъпления".

Руското военно министерство не отговори на заявката за коментар.

Москва отрича, че напада цивилни и обвинява Киев, че фабрикува доказателства за нейни военни престъпления, отбеляза Ройтерс.

Нито Русия, нито Украйна са подписали международната конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси. Но използването на такива муниции все пак е военно престъпление, ако се прави безразборно и убива и ранява цивилни, каза консултантът на "Амнести интернешънъл" Жан-Батист Галопен.

Той даде пример с касетъчен боеприпас, паднал на харковската улица, убил девет и ранил 35 души.

Според Галопен украинската армия също нарушава международното хуманитарно право, като позиционира оръдията си до жилищни блокове и така привлича огън от руска страна.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1111 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чобан ефенди

2022.06.14 | 00:11

6
АИ да ми ручат гуя.
Сърбеца

2022.06.13 | 22:36

5
Йазали от сащ интернешънъл
Един Българин

2022.06.13 | 22:19

4
Амнести....... това казва всичко. залива се всичко с такава пропаганда когато се убиват цивилни в Донецк, вади се Буча пак. С високо точните на Русия колко ЦИВИЛНИ са убити в Украйна.......тука 606 , жилищни райони. Помия и пропаганда. Жълтурковци, много обичате да пишете за неправилните новини че не са проверени от независим източник.... Тази проверена ли е..... или щом е от Украинска страна е доказана и вярна.
Кек

2022.06.13 | 22:17

3
Днеска фашистите удариха родилен дом не за сефте
Еми…

2022.06.13 | 22:15

2
Лапам и гълтам на надрусан джендър урката зелето

2022.06.13 | 22:02

1
Не Русия а наемници и спец части от Украйна гадовете му

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини