Цивилни в Източна Украйна вече седмица не са излизали от убежищата заради интензивния руски обстрел

  • 29 май 2022 08:45

  • 1137
  • 8
Цивилни в Източна Украйна вече седмица не са излизали от убежищата заради интензивния руски обстрел
© Getty Images/Guliver (архив)

Докато руските сили продължават офанзивата си за завладяване на източните украински градове Северодонецк и Лисичанск, цивилни, които са успели да избягат, разказват, че интензивният обстрел през последната седмица не им е позволил да излизат дори за малко от бомбоубежищата в мазета, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6126

Въпреки нападенията, някои са се добрали до малкия град Покровск, на 130 километра в южна посока и вчера са се качили на евакуационен влак, който да ги отведе на запад, далеч от сраженията.

Боевете се развихрят в около Лисичанск и съседния Северодонецк – последните два големи града под украински контрол в Луганска област. Луганска и Донецка област в Южна Украйна съставляват Донбас - източният промишлен център на Украйна, фокус на сегашната руска офанзива.

Подкрепяните от Москва сепаратисти от 8 години контролират части от Донбас и сега руските сили се опитват да превземат поне целия Донбас, посочва АП.

74-годишната Оксана, която се страхува да каже фамилното си име, разказва, че в петък е била евакуирана от Лисичанск от екип чуждестранни доброволци заедно с 86-годишния си съпруг. Тя каза, че в града все още има останали хора, сред които и малки деца.

Седнала в евакуационния влак, възрастната жена избухва в сълзи, защото „отивам някъде, но не зная къде“. „Сега съм просякиня без щастие. Трябва да моля за милостиня. По-добре ще е да ме убият“, казва Оксана. Тя е работила 36 години като счетоводителка и мисълта, че сега трябва да разчита на други хора й е непоносима.

„Да не дава Господ някой друг да преживее това. Това е трагедия, ужас. Кой да предположи, че ще попадна в такъв ад“, пита риторично възрастната украинка.

Радина Лазарова
1137 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.05.29 | 13:08

8
Капитулация е спасението !
ne

2022.05.29 | 09:33

4
tocno taka dano vav mazetata razberete tce pedalat zelinski vi dovede vav tazin voina kato sluga na kravarite

2022.05.29 | 10:31

7
пиши на кирилица, селяндур!

2022.05.29 | 09:43

6
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните

2022.05.29 | 09:37

5
ПЪРВИЯТ СЛУЧАЙ НА ШАРКА Е В НИГЕРИЯ,КЪДЕТО КРАВАРИТЕ ИМАТ 4 БИОЛАБОРАТОРИИ.КОРОНАВИРУСЪТ БЕШЕ ПРОСТО ТРЕНИРОВКА.
кадиров

2022.05.29 | 09:05

3
Севе родоне цк е наш ама тоя пропаднал сайт няма да го публикува като новина,вместо това ше пускат само глупости да им се радват малоумните булг арист анци
Еми...

2022.05.29 | 08:52

1
уродлива рашистка сган...
Просто Еми

2022.05.29 | 09:01

2
освен руснаците стрелят и нео-нацистите от усрайна, там по-големия процент са руснаци в източна усрайна, убивани са и руснаци от усраинските "герои" ... ама господарите ти от кравария искат военния конфликт да продължи... по-голяма сган от подкрепящите джендеро-либерасткия режим няма

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини