Русия: Установихме пълен контрол над Мариупол

  • 21 май 2022 06:14

  • 2964
  • 35
Русия: Установихме пълен контрол над Мариупол
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че силите на страната му са установили пълен контрол над металургичния комбинат в Мариупол, който беше последната твърдина на украинската съпротива в града, предадоха агенциите.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6694

Това би означавало край на близо тримесечната обсада, превърнала голяма част от Мариупол в развалини и при която има опасения, че са загинали над 20 000 души.

По-голямата част от предвоенното 400 000-но население на града избяга през последните седмици.

Вчера Шойгу докладва на президента Владимир Путин, че комбинатът "Азовстал" и целият Мариупол са "напълно освободени".

Руската държавна агенция РИА Новости цитира руското министерство на отбраната да съобщава, че от 16 май оръжие са сложили общо 2439 украински бойци, които са били блокирани в "Азовстал", включително 531 през вчерашния ден, които според военното ведомство в Москва са били последната група защитници на комбината.

Територията на металургичния комбинат "Азовстал" е напълно освободена. Подземните съоръжения на предприятието, където се криеха украинските бойци, вече е под пълния контрол на руските въоръжени сили, заяви руското министерство на отбраната.

Министерството разпространи видеозапис, за който се твърди, че показва предаването на украинците.

На него невъоръжени мъже приближават в редица руските войници пред комбината и съобщават имената си. Руснаците след това внимателно претърсват всеки от тях и вещите им и искат от защитниците да покажат татуировките си.

Засега няма потвърждение от Украйна, че Мариупол е паднал.

Падането на града би означавало най-голямата победа на Русия от началото на войната, отбелязват агенциите.

Руските атаки срещу града започнаха малко след избухването на конфликта.

Докато руските войски постепенно установяваха контрол над стратегическия град на Азовско море чрез непрестанни бомбардировки и блокада, последните защитници на Мариупол се укриха в "Азовстал", под който има подземна мрежа от бункери и тунели. Водата, храната, лекарствата и боеприпасите им не достигаха.

В началото на тази седмица украинският президент Володимир Зеленски направи изявление, равносилно на признаване на поражение.

Той обяви, че двумесечната битка е за последната останала непревзета част от "Азовстал" е приключила, което проправи пътя за вземането на украинските войници в плен от руснаците.

В понеделник се предадоха първите 264 от тях, включително на 50 тежко ранени.

Според Русия в четвъртък са били пленени и още, но командирите и още известна част от бойците са продължили да защитават позициите си.

Вчера обаче останалите в комбината украински защитници са решили, че повече няма смисъл да продължават да се бият, според видеопослание на Денис Прокопенко, командир на полка "Азов" на Националната гвардия на Украйна.

"Армейското командване нареди защитата на града да бъде прекратена", каза Прокопенко и добави, че решението е взето, за да бъдат опазени животът и здравето на войниците.

Вчера, часове преди Русия да обяви пълното установяване на контрол над града, Зеленски заяви, че на защитниците е било казано от украинската армия да излязат и да спасят живота си.

Москва: Всички украински бойци в "Азовстал" се предадоха

По думите му украинските военновъздушни сили са се опитали да осигурят снабдяване на Мариупол по въздух, но са били отблъснати, понасяйки големи загуби.

За съжаление, голям брой наши летци загинаха. Това бяха герои в пълния смисъл на думата, които знаеха, че е тежко, че да се лети там е почти невъзможно, да превозят по въздух до "Азовстал" храна, вода и лекарства и да върнат ранените и телата на загиналите, каза Зеленски по украинската телевизия.

Украинският вътрешен министър Антон Герашченко заяви, че отбраната на комбината ще бъде изучавана във военните училища за години напред.

Хората вътре не са разполагали с прясна вода и са имали храна само за по едно ядене на ден, каза той.

Кремъл не е казвал какво следва оттук нататък за пленените. Киев предложи те да бъдат разменени за руснаци, намиращи се в украински плен, макар че някои в Москва призоваха те да бъдат третирани като престъпници и съдени.

Москва смята полка "Азов" за "нацисти". Подразделението, което беше сформирано през 2014 г. като милиции за борба с проруските сепаратисти, отрича да е фашистко, а според Украйна то е реформирало първоначалните си радикални националистически възгледи.

Русия беше съсредоточила вниманието си върху Мариупол, защото превземането на града ще помогне за създаването на коридор между анексирания Кримски полуостров и проруските сепаратистки райони в Източна Украйна.

Виолета Симеонова
2964 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар

2022.05.23 | 02:18

35
Песков признал страх Путина / Ну и новости! 18 May 2022 Станислав Зась, Генерален Секретар на Организацията на Договора за Колективна Безопасност ( Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан ) заяви, че не е ставало въпрос и не се е обсъждало въвличане на останалите държави, подписали договора в т.н. “специална операция“ на Русия против Украйна. На 16 май 2022г. лидерите на ОДКБ приеха съвместно заявление: За осигуряването на стабилен мир в евразийския регион е важно снижаването на напрежението на континента и потвърждаваме готовност за осъществяване на практическо взаимодействие с НАТО.
Няма Украйна

2022.05.21 | 23:29

34
Има украйните на Русия. Разбра ли бе п*тип.
ОПАСНОСТ

2022.05.21 | 14:35

33
Тъй като в Европа почти няма значителни природни ресурси, по отношение на обемите, той ще падне много по-ниско от XIX век, а именно през Средновековието, когато практически нямаше индустрии в индустриален мащаб. Европа няма да избяга от други свързани проблеми: вечните войни на европейските държави помежду си.
✠❤KЮ oт Tyмбa Дъгe❤ uni.su/So8i2a

2022.05.21 | 14:30

30
☞Жидoвeтe-Caтaниcти гoтвят Бългapия зa втopа Ykpaйнa.: uni.su/RjxN0U ☞Зoмбиpaнитe ykpaинци нe сe бият нито зa нac, нитo зa Ykpaйнa, a зa жидo-гocпoдapитe cи oт CAЩ, нo нe гo paзбиpaт!: uni.su/RjxN0U ☞Украйна не е независима държава, а е колония на САЩ и Британия. ☞ Цялото й политическо и военно ръководство са все чужди граждани. ☞Зеленски, съпругата му и децата му имат британски паспорти. ☞И ето защо те ще водят „война до последния украинец“ в интерес на Британия и САЩ. ☞Тeпъpвa бългaритe и цялa Eвpoпа имa дa пpoумeят, чe ykpaйнckитe бeжaнци c джипoвeтe c тъмни cтъkлa ca бeли-цигaни-cвoдници, тъpгoвци нa дeцa и нapkoтици и yбийци, пycнaти oт зaтвopитe зa дa въpшaт злoдeяниятa cи зaд гpaницa, и дa зaвoювaт нoви пaзapи зa ykpaинcкия kokaин! ☞Провокация украинских беженцев на Каннском кинофестивале_21.5.2022: uni.su/KRQ8tB ☞Азовсталь полностью освобождена_21.5.2022: uni.su/65UsHQ ☞"Борьба со смертью, поджидающей за углом": Иди и смотри "Надежду" Марии Сёдаль - отец Андрей Ткачёв: uni.su/jEv8xK ☞Всички политици са за въжето!: uni.su/bwT7KI ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5 ☞Даваш ли, даваш Лено: uni.su/oxsB8i ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: uni.su/bwT7KI ♥Кoзият рoг: uni.su/fnabHz ☞Пoд Игoто 1952: uni.su/EuHIfV ♥Даваш ли даваш Балканджи Йово: uni.su/glIQ9R ☞Време Разделно: ♦Е1: uni.su/Emgqzo ♦♦Е2: uni.su/Ws2IK8 ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ♥Кой уши байрака: uni.su/8GXEYj ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: uni.su/FmnNHr ♥България над всичко!: uni.su/vOk4Fc ✞Амин✞
✌Mиpoлюбa Бeнaтoвa✌

2022.05.21 | 14:33

32
В съветско минало, ДC и Koпaнapинa-Цигановъд Тодор Живков, приеха и оземлиха 19 цигански племена, около 350 000 гнycни цигaнина бродещи из Европа. Осигуриха им жилища, даваха им заплати и инвалидни пенсии на калпак, гледаха ги като писани яйца. Все пак те циганите бяха единствените подръжници на милиционерите-българоубийци. Всеки ден имаше изнacилвaния, yбийcтва и гpабeжи, извършени от циганите, но никога и никъде нямаше да прочетете за това. Имаше цензура, я някой е гъкнал е хвърлен на прасетата в Ловеч, Белене или Скравена!: uni.su/PV9TS0 Влaшкият цигaнин Тодор Живков, е едиин от главните виновници за цигaнизaцията на България, след Вълко Червенков, Георги Димитров и Васил Коларов. Всичките те, както и сегашните са мерзавци, беззаконници, долни, низки, нагли същества. Тодор Замфиркьов е внук на цигaнина, който е занесал отрязаната глава на Бенковски на турците! Управляват ни потомците на изродите дето са клали българите по турско: uni.su/fbxpNm
†Таню Войвода от Кирчан Баир ☞Вoйн на Светлината☜

2022.05.21 | 14:31

31
☞CCCP-цигaнитe-okyпaтopи дokapaxa на 9.IX.1944 гoдинa koмyниcтитe и милициoнepитe oт ceлaтa c KAPYЦИ, ниe Бългapитe щe ги пpибиpaмe oбpaтнo c KATAФAЛKИ!: uni.su/tiymk7 ☞За 77 години дc-жидо-милиционеро-мангало-комунистите избиха толкова българи, колкото османците за 500 години не са избили!: uni.su/O6FuTJ ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: uni.su/jckxvg ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници надръвника: uni.su/sh6Vd7 ☞Гнyceн мaнгaл-cвoдниk пo Apнayтckи: uni.su/SJ4Bia ☞Гнycнa, дoлнa, пoдлa cвoдничka пo Гopянckи: uni.su/5y1JwX ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: uni.su/bwT7KI ☞Бремя цыган.: uni.su/1P04He ☞Ckaжи-ka дядя: uni.su/vCoEjy ☞Бей жидов: uni.su/UqKaB5
СПРЕТЕ!

2022.05.21 | 14:28

29
Администрацията на Байдън удвоява своя военен дневен ред към Русия. Това е невероятно безотговорен и запалителен ход на Вашингтон и неговите трансатлантически съюзници в Европа, който тласка конфликта с Русия към всеобхватна война. Това неизбежно би означавало световна война, включваща ядрени оръжия, която от своя страна може да доведе до унищожаване на цялата планета.

2022.05.21 | 12:53

28
Смърт за Азовския фашизъм !
Традиции

2022.05.21 | 07:31

3
Парад няма ли да има ? Наградени , ламаринени медали , нови пагони за некадърниците?
Майтапчи Йово

2022.05.21 | 12:46

27
Парадите са в Гейропа-та... прайд-ове им викат:)))!

2022.05.21 | 08:28

10
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните
Майтапчи Йово

2022.05.21 | 12:45

26
На майка ти..., на майка ти... :)))!

2022.05.21 | 12:16

25
Какви са тия пепелаци на снимката...
Еми...

2022.05.21 | 11:36

23
За 87 дена "великата и могучата" не успя да направи нищо друго, освен да унищожи своята потенциална "база" от рускоговорящи области в Украйна, да се самоизолира напълно и да разшири НАТО до цялата си европейска граница, като мобилизира засега над 40 държави в антирашистка коалиция. Пабеда...

2022.05.21 | 11:37

24
И не просто "40 държави", а тези 40, които на практика въртят цялата световна икономика.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини