Г-7 ще търси пари за Украйна

  • 19 май 2022 11:21

  • 412
  • 5
Г-7 ще търси пари за Украйна
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Финансовите министри и управителите на централните банки на Съединените щати, Япония, Канада, Великобритания, Германия, Франция и Италия - известни като Г-7, ще се съберат в бившата столица на Западна Германия - Бон и вероятно ще се съсредоточат в четвъртък и петък върху това как да помогнат на Украйна да плаща задълженията си. Възстановяването й след войната, нарастващата глобална инфлация, изменението на климата, веригите за доставки и предстоящата продоволствена криза също са на първо място в дневния ред, предава Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13366

Войната в Украйна променя дневния ред на западните сили, защото ги принуждава да преосмислят десетилетните отношения с Русия не само по отношение на сигурността, но и в енергийните, хранителните и глобалните вериги за доставки от микрочипове до редкоземни елементи.

"Украйна доминира на тези срещи. Но има и други въпроси, които трябва да бъдат обсъдени", каза служител на Г-7, който поиска да не бъде назован, добавяйки, че дългът, международното данъчно облагане, изменението на климата и глобалното здраве също са предмет на дебат.

Украйна оценява финансовите си нужди на 5 милиарда долара на месец, за да изплаща заплатите на държавните служители и администрацията да работи въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия.

Пакетът за краткосрочно финансиране, който трябва да бъде договорен от Г-7, ще покрие три месеца от нуждите на Украйна.

Европейската комисия предложи в сряда да предостави до 9 милиарда евро заеми на Украйна, , гарантирани от правителствата на ЕС, за покриване на нуждите на Киев до края на юни.

Комисията също така предложи да се създаде фонд с неопределен размер от безвъзмездни средства и заеми за Украйна, вероятно съвместно заети от ЕС, за да плати възстановяването на страната след края на войната.

Някои икономисти оценяват финансовата нужда за подобен проект на между 500 милиарда евро и 2 трилиона евро като оценките често се променят в зависимост от продължителността на конфликта и обхвата на пораженията.

Със суми от този размер ЕС обмисля не само нов съвместен проект за вземане на заеми, по модел на фонда за възстановяване от пандемията, но и конфискацията на сега замразените руски активи в ЕС, като източници на финансиране.

Япония ще предостави допълнителен заем от 300 милиона долара на Украйна

Някои страни като Германия обаче казват, че идеята, макар и политически интересна, лежи върху нестабилни правни основания.

Представители на САЩ подчертават, че е твърде рано да се планира финансиране за мащабен план за възстановяване на Украйна. Вашингтон иска дискусиите да се фокусират върху посрещането на непосредствените бюджетни нужди на Киев през следващите три месеца.

"В крайна сметка тези нужди от възстановяване са предимно в бъдеще", каза служител на Министерството на финансите на САЩ. "Ето защо ние сме фокусирани повече върху бюджетните нужди на Украйна през следващите три месеца, отколкото върху реконструкцията, плановете Маршал и конфискацията на активи".

Освен това финансовите лидери на Г-7 ще се опитат да съгласуват начините си да противодействат на Русия, като министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън намекна, че страната може да сложи край на временното разрешение на Русия да покрива задълженията си по суверенни облигации със замразените в САЩ руски активи, като по този начин постави Москва в състояние на дефолт.

Последвайте канала на

Калина Христова
412 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Браво!!!

2022.05.19 | 13:03

2
Браво!!! Точно както в Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Виетнам и куп други сринати, след Специални Военни Операции страни - то не бяха - Пустинна Буря, Шок и Ужас, Трайна Свобода и т.н. Алеле Мале - пък в цяла Африка... Колко пречиствателни станции и/или напоителни канали за залесяване се направиха... За да може, дечицата там, да имат достъп до питейна вода и храна... Абе... Равнопоставен/равноправен хуманизъм и алтруизъм - от където и да го погледнеш...!!! :)
Инвалид с инвалидна карта

2022.05.20 | 08:16

5
И достъп към своите пари! Срам на Mastercard и Visa.
Равнопоставен/равноправен хуманизъм и алтруизъм...

2022.05.19 | 13:04

3
За да може, дечицата там, да имат достъп до питейна вода и храна... ВОДА И ХРАНА - НЕ ПОВЕЧЕ...
Укро-Бежанец

2022.05.20 | 08:14

4
40 Лв/Ден не е достаточно!

2022.05.19 | 11:51

1
ЯЖТЕ МИ ХУЯ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини