Западните санкции блокират износ на Беларус за 16-18 милиарда долара

  • 16 май 2022 11:50

  • 647
  • 0
Западните санкции блокират износ на Беларус за 16-18 милиарда долара
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Санкциите, наложени на Беларус, блокираха годишния й износ за западни страни на стойност 16-18 милиарда долара, каза късно снощи беларуският премиер Роман Головченко, цитиран от Беларуската телеграфна агенция (БелTA), предаде Ройтерс.

Минск и Москва бяха засегнати от санкции, наложени след като президентът Владимир Путин нареди на войските си да започне инвазия в Украйна под формата на "специална военна операция", имаща за цела да "демилитаризира" и "денацифицира" съседната държава.

Украйна и Западът твърдят, че обвинението във фашизъм е безпочвено и че войната е непредизвикан акт на агресия, припомня Ройтерс.

Лукашенко: Западът е обсебен от нацистки идеи

"Заради санкциите е блокиран почти целият износ на Беларус за страните от Европейския съюз и Северна Америка", каза Головченко, според стенограма на интервю за базираната в Дубай телевизия "Ал Арабия", публикувано от беларуската държавна информационна агенция БелTA.

Президентът Александър Лукашенко настоя, че Беларус трябва да участва в преговорите за разрешаване на конфликта в Украйна, като заяви също, че Беларус е била несправедливо етикетирана като "съучастник на агресора".

Беларус също беше тежко санкциониран миналата година след принудителното приземяване на самолет на авиокомпанията "Райънеър" (Ryanair), летящ между Атина и Вилнюс, и последвалият арест след кацането на самолета на журналист дисидент и приятелката му, пътували на борда.

Калина Христова
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини