Украйна: Руските войски се изтеглят от околностите на Харков

  • 14 май 2022 17:21

  • 3090
  • 4
Украйна: Руските войски се изтеглят от околностите на Харков
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руските войски се изтеглят от околностите на втория по големина град в Украйна, след като го бомбардираха в продължение на седмици, съобщиха днес украинските военни, информира Асошиейтед прес.

Генералният щаб на Украйна заяви, че руснаците се изтеглят от североизточния град Харков и се съсредоточават върху охраната на маршрутите за снабдяване, като същевременно нанасят минометни, артилерийски и въздушни удари в Донецка област с цел "изчерпване на украинските сили и разрушаване на укрепленията".

Министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна "навлиза в нова - дългосрочна - фаза на войната". Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинците правят "максимално възможното", за да прогонят нашествениците, и че изходът от войната ще зависи от подкрепата на Европа и други съюзници. "Никой днес не може да предвиди колко дълго ще продължи тази война", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение късно вчера.

Зеленски: Никой не може да прогнозира колко ще продължи войната в Украйна

Харков, който се намира недалеч от руската граница и само на 80 км югозападно от руския град Белгород, е бил подложен на интензивен обстрел в продължение на седмици. Този предимно рускоезичен град с предвоенно население от 1,4 млн. души беше ключова руска военна цел в началото на войната, когато Москва се надяваше да превземе и задържи големи украински градове.

"Изглежда, че Украйна е спечелила битката за Харков", заяви Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст. "Украинските сили попречиха на руските войски да обкръжат, да не говорим да превземат Харков, а след това ги прогониха от околностите на града, както направиха с руските сили, които се опитваха да превземат Киев''.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3090 4

Коментари 4

Добави коментар
ИЗБОР

2022.05.15 | 22:17

4
От едната страна, страната на САЩ и съюзниците, стои Давос, Билдербергерите, Трилатералистите и останалата част от "Вашингтонския консенсус", възгледът на страната на САЩ и съюзниците, че Америка трябва да контролира света; и, от другата страна, стои на страната на Обединените нации, възгледът, че неутралните и международно демократично базирани и неутрално прилагани международни закони трябва вместо това да контролират света, без да се облагодетелстват милиардерите на Америка или на която и да е друга държава.
СТИГА С ТАЗИ СЛАВА

2022.05.15 | 00:14

3
ЗВУЧИШ КАТО СЕКТАНТ С ПРОМИТ МОЗЪК НЕ ОСЪЗНАВАШ ЛИ ЧЕ УМИРАТ ХОРА А СМЕ 21 ВЕК ПРЕГОВОРИ И МИР ДА ИМА ТОВА Е ПЪТЯ
СЛАВА НА УКРАЙНА

2022.05.14 | 21:15

2
СЛАВА НА НЕПОБЕДИМАТА УКРАИНСКА АРМИЯ.
Един Българин

2022.05.14 | 20:58

1
Да бе да. Хвърлиха маса хора да гонят Руснаците, запряха се до границата защото немогат да продължът . а в това време котелчета няколко направиха Руснаците . Мдааа. Отстъпват :) Победа уникална за Украйна.

Добави коментар

Водещи новини