"Газпром" продължава да доставя газ за Европа през Суджа

  • 13 май 2022 10:32

  • 662
  • 0
"Газпром" продължава да доставя газ за Европа през Суджа
© Pixabay

Руският енергиен гигант "Газпром" заяви, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна на входната точка в Суджа, като заявените обеми в петък бяха за 61,97 милиона кубически метра, съобщава Ройтерс, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5454

Това представлява известно повишение от 50,6 милиона кубични метра в четвъртък, но все още под доставените 72 млн. куб. м. в сряда и доста под 95,8 млн. куб. м. във вторник.

Заявлението за доставка на газ през входния пункт Сохрановка беше отново отхвърлено от Украйна, съобщиха в петък от "Газпром".

Потоците на руски газ към Европа през Украйна спаднаха солидни през последните дни, след като по-рано тази седмица украинският газопреносен оператор спрямо използването на маршрута Сохрановка.

"Газпром" отказа да доставя газ през полския участък на тръбопровода "Ямал-Европа"

В началото на петъчната търговия цената на природния газ в Европа е относително стабилна около 106 евро за мегаватчас, след като вчера юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF поскъпнаха за кратко рязко към 115 евро за MWh на фона на наложените от Москва санкции на западни бивши газови дъщерни дружества на руската "Газпром".

В резултат на тези санкции "Газпром" спря подаването на природен газ по тръбопровода "Ямал-Европа" през Полша, като и доставката за някои дъщерни дружества на "Газпром - Германия".

Десислава Станева
662 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини