ЕС за първи път обвини Русия за кибератака час преди началото на войната в Украйна

  • 10 май 2022 14:20

  • 1044
  • 0
ЕС за първи път обвини Русия за кибератака час преди началото на войната в Украйна
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

ЕС за първи път обвини днес Руската федерация за пряк виновник за кибератака, досега при подобни случаи казвахме, че ударът идва "от Русия". Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5520

Той уточни, че час преди началото на войната на 24 февруари Русия е предприела кибератака срещу Украйна, с която е увредила спътниковите връзки в международен мащаб и е улеснила последвалото нахлуване на руските войски. Това показва, че агресията се извършва на различни равнища, едно от които е също дезинформацията, поясни Борел.

По неговите думи това, че към Русия не е била отправена покана за участие в днешната шеста дарителска конференция за Сирия в Брюксел не е било за сметка на резултатите от форума.

"Майкрософт": Руските кибератаки срещу Украйна се извършват едновременно с физически нападения

Той отбеляза, че заради решението Русия да не присъства, ООН е оттеглила участието си като съорганизатор, макар да е била представена на високо равнище.

Русия не бе представена, защото каним само партньорите, които имат истински интерес да допринасят за мира по света. Агресията срещу Украйна ясно показа, че Русия не споделя този интерес. ЕС ще продължи да отхвърля руската агресия срещу Украйна на всички международни срещи, добави Борел.

Върховният представител изрази надежда Русия да не блокира в Съвета за сигурност на ООН решението да остане отворен единственият проход към Идлиб в Сирия, през който международната общност доставя помощи. Силно се надявам Русия да не наложи вето, защото това би поставило над един милион души в много тежко положение, поясни Борел.

Виолета Симеонова
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини