Украйна с призив да се разблокират пристанищата ѝ, за да се предотврати световна продоволствена криза

  • 10 май 2022 07:19

  • 1375
  • 4
Украйна с призив да се разблокират пристанищата ѝ, за да се предотврати световна продоволствена криза
© Gettyimages/архив

Президентът на Украйна заяви вчера, че търговията в пристанищата на страната е застинала и призова международната общност да предприеме незабавни стъпки, за слагане на край на руската блокада, което да позволи да се придвижат доставките на пшеница, за да се предотврати световна продоволствена криза, предаде Ройтерс, информира БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5596

Володимир Зеленски направи тези коментари, след като разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който беше на посещение в Одеса - голямо пристанище на Черно море, от което се изнасят селскостопански продукти.

"За първи път от десетилетия в Одеса няма редовно движение на търговския флот, няма рутинна пристанищна работа. Това вероятно не се е случвало в Одеса от Втората световна война", каза Зеленски в свое видеообръщение. "И това е удар не само срещу Украйна. Без нашия селскостопански износ десетки държави в различни части на света вече са на ръба на недостига на храни. И с течение на времето ситуацията може да стане, честно казано, плашеща", добави той.

"Трябва да бъдат предприети незабавни мерки за разблокиране на украинските пристанища за износ на пшеница", написа по-рано Зеленски в своя канал в "Телеграм". Той не уточни какви мерки иска да бъдат предприети. Страните от НАТО, включително САЩ, изключват въоръжена намеса заради опасения да не предизвикат по-широкообхватна война, отбелязва Ройтерс.

Десислава Станева
1375 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ало,тролеите

2022.05.10 | 10:35

4
че нали укрите потопиха руския флот,как така са блокирани пристанищата???Нали са изтребили половината руска войска,що реват да им освободят пътищата?

2022.05.10 | 09:27

3
СМЪРТ НА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУУУРВИИИИИИИ

2022.05.10 | 07:34

1
Пак преигравате, чак световна криза няма да има, просто ще е по-скъпа.
САЩ

2022.05.10 | 07:53

2
Египет, Етиопия,Судан,Еритрея,Сомалия, малко ли са ще стане пак Арабска пролет.И ще тръгнат пак насам

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини