Молдова е готова за песимистични сценарии, но не вижда непосредствена заплаха от безредици, каза президентът Мая Санду

  • 04 май 2022 16:49

  • 558
  • 0
Молдова е готова за песимистични сценарии, но не вижда непосредствена заплаха от безредици, каза президентът Мая Санду
© Getty images (архив)

Молдова не вижда непосредствена заплаха от безредици, които да избухнат в резултат на войната в Украйна въпреки провокациите на проруските сепаратисти през последните дни, но същевременно прави планове за "песимистични сценарии", каза днес президентът Мая Санду, цитирана от Ройтерс, предаде БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13434

Санду даде съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той е на посещение в Кишинев днес в знак на солидарност със съседната на Украйна бивша съветска република.

През изминалата седмица се засилиха опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в съседна Украйна, след като властите в Приднестровието, отцепнически регион, съобщиха за няколко нападения и експлозии, за които обвиниха Киев.

Прозападното правителство на Молдова хвърли вината за инцидентите върху сепаратистки фракции, които според него са настроени за война.

Президентът Мая Санду осъди думите на руски генерал, че една от целите на страната му във войната в Украйна е да установи сухопътен коридор между превзети от нея украински територии и Приднестровието.

Русия обяви "втория етап на специалната операция"

Киев обвинява Москва, че се опитва да въвлече Молдова във войната. Кремъл изрази загриженост за ситуацията в молдовския сепаратистки регион, където след разпадането на Съветския съюз Русия е разположила свои военни.

Запитана днес дали е разтревожена от възможността за безредици през следващите дни, Санду отговори, че не вижда непосредствена заплаха в най-близко бъдеще. Разбира се, "имаме обаче планове за извънредни ситуации за подобни сценарии, които са по-малко оптимистични или са песимистични", добави в същото време тя.

Санду отново каза, че безредиците са провокации на сепаратистите и че молдовската полиция се опитва да гарантира стабилността.

Молдова, страна с население от 2,6 милиона души, разположена между Румъния и Украйна, направи решителен завой на Запад, откакто Мая Санду дойде на власт в края на 2020 г., побеждавайки на избори близкия до Русия свой предшественик на поста Игор Додон.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
558 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини