Украйна поискала от МААЕ оборудване за експлоатация на своите АЕЦ

  • 24 април 2022 07:05

  • 1638
  • 2
Украйна поискала от МААЕ оборудване за експлоатация на своите АЕЦ
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Украйна е поискала от Международната агенция по атомна енергия "изчерпателен списък от оборудването", от което се нуждае за експлоатация на ядрените електроцентрали по време на войната с Русия, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13918

Списъкът включва устройства за измерване на радиация, защитни материали, свързана с компютри помощ, системи за електрозахранване и дизелови генератори, гласи изявление на Гроси.

„Ние ще координираме изпълнението на помощта, която МААЕ и нейните държави членки ще предоставят, включително чрез доставяне на необходимото оборудване директно в ядрените централи на Украйна",  каза той.

„Нуждите са големи и аз съм много благодарен за значителната подкрепа, за която нашите държави членки вече посочиха, че ще предоставят."

Украинските власти: В момента не е възможно да се контролират нивата на радиация в Чернобил

Украйна разполага в четири централи с 15 действащи реактора, от които в момента седем са свързани към мрежата, включително два в Запорожката централа, която понастоящем се контролира от Русия.

Гроси заяви, че МААЕ все още не е получавала данни от системите за наблюдение, инсталирани в нефункциониращата Чернобилска АЕЦ. Следващата седмица Гроси трябва да посети електроцентралата, която руските сили окупираха скоро след нахлуването си в Украйна, но от която се изтеглиха на 31 март.  Генералният директор на МААЕ заяви, че ще предаде оборудването за мониторинг на радиацията, както и лични предпазни средства.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1638 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.24 | 14:19

2
Да го духат укрите,дано путлериста им го набие до макарите.

2022.04.24 | 09:42

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИ

Добави коментар

Водещи новини