Русия ще иска рубли за петрол, пшеница, метали и въглища

  • 30 март 2022 14:13

  • 3469
  • 4
Русия ще иска рубли за петрол, пшеница, метали и въглища
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Властите в Русия обвиха, че обмислят да изискват плащания в рубли и за петрол, пшеница, торове, въглища, метали и дървесина, пише Ройтерс, цитирана от Би Ти Ви.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Москва вече обяви, че ще изисква от неприятелските държави, сред които и тези от ЕС, да заплащат в руската национална валута, ако искат доставки на синьо гориво. Това обяви председателят на Долната камара на руския парламент Вячеслав Володин.

Днес обаче стана ясно, че Москва „няма незабавно да изисква от други страни да плащат за износа ѝ на газ в рубли“.

Европа досега отказва да плаща за газ в рубли, създавайки почвата за противопоставяне, което накара Германия да обяви в сряда „ранно предупреждение“, че може да се насочи към извънредна ситуация с доставките.

Фон дер Лайен: Няма да позволим Русия да иска рубли за газовите доставки

Русия казва, че ще изработи практически договорености до четвъртък за чуждестранните компании да плащат за газ в нейната валута. „Ако искате газ, намерете рубли“, каза Вячеслав Володин.

Кремъл: Няма да се занимаваме с благотворителност, ако Европа откаже да плаща газа в рубли

От своя страна говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че ролята на щатския долар като глобална резервна валута вече е била засегната през последните години и преминаването към ценообразуване на най-големия руски износ в рубли ще бъде „в наш интерес и в интерес на нашите партньори“.

Германия заяви, че нейната мярка за ранно предупреждение е предназначена да се подготви за евентуално прекъсване или спиране на потоците на природен газ от Русия. 

Европа, която внася около 40% от газа си от Русия и плаща предимно в евро, твърди, че контролираният от държавата газов гигант "Газпром" няма право да преначертава договорите. Групата на страните от Г-7 отхвърли исканията на Москва тази седмица.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3469 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.03.31 | 06:08

4
К.Я. напомня: В протоколите на трибунала в Нюрнберг от 20.02. до 07.03. 1946 г. е отбелязана следната информация, която да послужи на обвинението: „Преди отстъплението си от Мариупол германските окупационни власти изгориха всички 68 училища в града, 17 детски градини и Двореца на пионерите“. Още днес практически същото (без двореца на пионерите) вече извършиха Путиновите фашисти в същия град. Важна информация за бъдещия Нюрнбергски трибунал.

2022.03.30 | 17:06

3
Vоля Zа Победу!
Хи хи хи хи

2022.03.30 | 16:07

2
1 тон пшеница -- 1000 нещастни рублички - 5 големи долара
XA XA XA

2022.03.30 | 15:38

1
ЩЕ СИ ВАРЯТ УШАНКИТЕ ЗА ЧАЙ !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини