Украйна призна, че град Славутич е в ръцете на руската армия

  • 27 март 2022 06:36

  • 1968
  • 2
Украйна призна, че град Славутич е в ръцете на руската армия
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Руската армия е поела контрола върху град Славутич, в който живее персоналът на атомната централа Чернобил, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на местните власти. За кратко кметът на града е бил задържан, което е предизвикало проукраински демонстрации.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

Юрий Фомичев заяви по телефона за Франс прес, че вече е на свобода, след като вчера за неговото арестуване беше съобщено от регионалната администрация на Киев. След като беше освободен, кметът на Славутич взе участие в антируски протест, в който са участвали около 5000 души. Пред тях Фомичев увери, че руските военни "скоро ще напуснат града".

Руските окупатори превзеха Славутич и окупираха общинската болница, написа вчера в Телеграм администрацията на киевска област, която включва и Славутич, град с 25 000 души население, намиращ се на 160 километра северно от столицата и построен след аварията в Чернобил през 1986 г.

Протестиращите в града разгърнаха огромно украинско знаме и се насочиха към болницата. Областната администрация публикува снимки на десетки хора, струпани около знамето на Украйна, които скандират "Слава на Украйна". Според областите власти руските сили са стреляли във въздуха и са хвърлили шумозаглушителни гранати по тълпата.

Руската армия превзе град Славутич

Вечерта във Фейсбук кметът на града обяви, че най-малко трима души са починали, но не поясни при какви обстоятелства и кога е е станало това. Той добави, че сред жертвите има и цивилни.

Ние защитавахме твърдо нашия град, но нашите сили бяха напълно неравностойни, каза кметът, цитиран от БТА.

Международната агенция за атомна енергия изрази в четвъртък безпокойство, след като е била информирана от украинските власти за бомбардировки по Славутич.

Всичко това се случва няколко дни след като бе извършена първата ротация на служители, отговарящи за ежедневните дейности на обекта за радиоактивни отпадъци към централата Чернобил, която е под контрола на руските сили. В продължение на 4 седмици стотина украински техници трябваше да управляват ежедневните операции на място, без да бъдат сменени от техни колеги.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1968 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.03.27 | 09:08

2
Но защо не ни дадоха как Рафаел Надал и друг ВАКСИНИРАН колабират? Защо крият и манипулират поръчково антинационалните телевизии?

2022.03.27 | 08:42

1
А няма страшно,утре ще кажат ,че са си върнали една къща.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини