Захарова: Зеленски се опита да се възползва от трагедията на еврейския народ

  • 23 март 2022 13:27

  • 3921
  • 7
Захарова: Зеленски се опита да се възползва от трагедията на еврейския народ
© Посолство на Русия в България
Слушай новината Слушай новината

Посолството на Русия в България публикува коментар на говорителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова във връзка с обръщението на президента на Украйна Владимир Зеленский към депутатите на Кнесета на Израел.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14010

"Изказването на Владимир Зеленски на 20-ти март пред депутатите на израелския Кнесет (парламент), организирано по видеоконферентна връзка, предизвика, меко казано, учудване, включително сред онези, до които то беше адресирано. Причината е в нелепите опити на украинския лидер да се възползва от трагедията на еврейския народ по време на Втората световна война чрез изкуствени паралели между Холокоста и днешните събития в Украйна", посочва тя. 

Зеленски: Защо Израел не предоставя оръжие на Украйна?

Според нея си е проличало, че Владимир Зеленски не разбира, че тъкмо евреите в УССР най-силно са усетили удара на нацистките орди по време на Великата Отечествена война.

"Тъкмо те са срещнали заплаха от физическо унищожаване, което са се извършвало методично, включително от местните поддръжници като УПА, ОУН, „Полеска сеч“ и други. Само благодарение на непоколебимата сила на волята и мощта на Червената армия, в редиците на която рамо до рамо са се сражавали руснаци, украинци, евреи и представители на много други националности от Съветския съюз, е избегнато осъществяване на безчовечните планове на Третия райх и сателитите му", казва Захарова. 

По думите й тъкмо тази памет обединява евреите, руснаците и украинците, които помнят традициите си и историческото наследство.

"И при всякакви лъжливи речи, съчинени от идеолозите на сегашния украински режим, това наследство няма как да бъде осквернено и унищожено от екстремистите и националистите, учениците и последователите на Бандера и Шухевич, които и при нас, и при еврейския народ са определени не иначе като съучастници в Холокоста. Не трябва да предизвиква съмнения фактът, че днешните украинските неонацисти с нищо не се отличават от идейните си предшественици от годините на Великата Отечествена война. Само да припомним за трагедиите от 2 май 2014 г. в Одеса и от 9 май 2014 г. в Мариупол, събитията на днешните дни – направената от бойците на украинските националистически батальони хуманитарна катастрофа в същия Мариупол, използването на мирните жители като „жив щит“, ракетните удари по градовете на Донбас със забранените касетъчни бойни припаси и т.н.", посочва Мария Захарова. 

По думите й всички тези злодеяния срещу невинните хора проличава същият безчовечен почерк на фашистките поддръжници.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3921 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Скоро в Хага и

2022.03.23 | 20:22

7
до живот в тюрмата.
hubava zena

2022.03.23 | 14:12

3
Maria Zaharova..a umna!!!
Той

2022.03.23 | 14:53

6
Дааа,умна!Не е като ония джендъри,киито никой не знае как заемат тия важни позиции..!
жената-мъж

2022.03.23 | 14:51

5
Тая па.

2022.03.23 | 14:26

4
Крадеца пак вика дръжте крадеца. Алкашия е въвела закони против евреите още 19-ти век. Не се правете на спасители, вие сте ги избивали повече от век и половина.

2022.03.23 | 13:47

2
Мръсна, долна Руска ку*во говориш лъжи. Незнаен ли, че В. Зеленика е евреин!!!
Еми...

2022.03.23 | 13:42

1
Тая блядка пак е препила с полска водка и е опикала задния вход на руското външно министерство.

Добави коментар

Водещи новини