ООН: Над 3,5 млн. души са избягали от войната в Украйна

  • 22 март 2022 13:49

  • 951
  • 0
ООН: Над 3,5 млн. души са избягали от войната в Украйна
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

3,53 милиона души са избягали от Украйна от началото на руската инвазия. Това съобщи службата на върховния комисар на ООН за бежанците, цитирана от "Асошиейтед прес".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13589

По този начин е преминат още един символичен праг в най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война.

Полша е приютила най-голям брой от тези бежанци - над 2,1 милиона. Следват Румъния с повече от 540 000 и Молдова с над 367 0000.

Малко след началото на руската инвазия базираната в Женева агенция прогнозира, че близо 4 милиона бежанци може да напуснат Украйна, като оттогава актуализира оценките си. Бежанските потоци намаляват през последните дни след пика от повече от 200 000 души в два последователни дни в началото на март.

Международната организация по миграция изчисли, че в момента близо 6,5 милиона души са вътрешно разселени в Украйна, като прогнозира, че някои или дори повечето от тях може да избягат в чужбина, ако войната продължи.

Повече от 104 000 украински бежанци са останали в Молдова

Междувременно представителят на Световната здравна организация в Полша съобщи, че около половин милион бежанци от Украйна, които са избягали в Полша, се нуждаят от подкрепа за психични разстройства, а 30 000 имат тежки психични проблеми.

Бежанците, пристигащи в Полша, страдат от редица здравословни проблеми, включително диария и дехидратация, но основната нужда е от подкрепа поради травма, заяви на брифинг в Женева Палома Кучи.

Последвайте канала на

Калина Христова
951 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини