Русия и Украйна преговарят по мирен план в 15 точки

  • 16 март 2022 19:52

  • 2959
  • 6
Русия и Украйна преговарят по мирен план в 15 точки
© Novini.bg

Продължават преговорите за мир между Русия и Украйна. Сделката, която е била обсъждана в понеделник, изисква от Киев да се откаже от влизането в НАТО и да не приема на своя територия военни бази на САЩ, Великобритания или Турция. Според изданието това е една от тежките точки в преговорите. Освен това Русия настоява за признаване на анексирането на Крим и на независимостта на народните републики в Донецк и Луганск, предаде БТВ.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13941

Двама от участниците в преговорите заявяват пред изданието, че предполагаемото споразумение включва и разпоредби за гарантиране на правата на руския език в Украйна, където той е широко разпространен, въпреки че украинският е единственият официален език. В замяна на това Москва трябва да изтегли войските си извън териториите, завзети след 24 февруари – регионите покрай Азовско и Черно море, както и територията на изток и на север от Киев.

„Ние предлагаме украински модел на гаранции за сигурност, който предполага незабавното и юридически потвърдено участие на редица държави-гаранти в конфликта на страната на Украйна, ако някой отново посегне на нейната териториална цялост“, коментира пред Financial Times президентският съветник Михайло Подоляк.

Украйна: Искаме реални гаранции за нашата сигурност

През последните дни Володимир Зеленски в своите речи даде да се разбере, че вече няма такъв ентусиазъм за влизане в НАТО, а съветникът му отбелязва, че „когато започна сериозна война в Европа, Алиансът отстъпи“.

Пред журналисти днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че неутралитет на Украйна по модела на Швеция и Австрия е възможен вариант.

Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че „абсолютно конкретни формулировки“ са „близо до консенсус“ в хода на преговорите.

Въпреки всичко това в Киев остават скептични по въпроса дали руският президент Владимир Путин наистина иска мир или просто печели време за подготовка на нова офанзива след провалите на военните му на терен.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2959 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Мир на света

2022.03.17 | 00:25

6
Пропуснали сте няколко факта. Тези 15 точки са предложени от Путлер и Украйна заяви че има друго мнение. По принцип договора за мир трябва да има и тези точки: 1. Военнопрестъпника Путин и всички останали руски военнопрестъпници да бъдат съдени в Хага както е редно. 2. Русия да плати репарации за убииствата и разрушенията. 3. Крим и Донбас да бъдат върнати на Украйна както е редно.

2022.03.16 | 23:09

5
дарън-дарън

2022.03.16 | 22:20

4
Другаря Путин като освободи Украйна от американските и немски терористи, ще дойде и тук да ни освободи и нас. Братушките са най-великиа брацки народ и световна сила. Вечна дружба СССР - БКП.

2022.03.16 | 22:11

3
Точката е само една ! Пълна и безусловна капитулация на украината !
Путин печели време

2022.03.16 | 21:18

2
с тези преговори.
кацарова

2022.03.16 | 20:48

1
Хм.

Добави коментар

Водещи новини