В Кишинев се страхуват, че руски войски ще заемат Приднестровието

  • 16 март 2022 11:38

  • 2144
  • 0
В Кишинев се страхуват, че руски войски ще заемат Приднестровието
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Страх е обхванал молдовското общество, каза пред "Независимая газета" експосланикът на Република Молдова (РМ) в Русия Анатол Църану. Затова гражданите на страната заминават за Румъния, където да изчакат края на конфликта в Украйна, който може според тях да обхване и Молдова. "Хората у нас ги е страх руските войски да не извършат "скачване" с Приднестровието", обясни Църану и отбеляза, че днес няма риск от военни действия в региона. Същевременно в Молдова пристигат бежанци от Украйна, за чиято издръжка Кишинев моли за помощ Европейския съюз.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13880

В Молдова са пристигнали 270 000 бежанци от Украйна, разказа пред нашия вестник Анатол Църану, бивш посланик на РМ в Москва, днес оглавяващ кишиневския Център за стратегически изследвания и политически консултации "Политикон". "За нашата страна това е много. Молдовците обаче посрещат бежанците доброжелателно, на граничния КПП вече ги чакат частни коли, хората пристигат сами, хранят новодошлите и ги откарват на съответния адрес. Мнозина използват Молдова като транзитен пункт и заминават нататък - в страни от ЕС. Една част обаче остават. Бежанците от тази категория живеят под наем, някои си намират работа. Държавата е открила центрове за настаняване на бежанци, докато си подберат по-приемливо жилище. Но Молдова няма достатъчно средства, за да издържа бежанците, и правителството иска помощ от ЕС", обясни Църану.

Премиерът на РМ Наталия Гаврилица съобщи за Би Би Си, че близо 100 000 от пристигналите над 270 000 украински бежанци се намират в момента  в страната ѝ. 

"За държава като Молдова това са доста високи цифри", каза тя.

Гаврилица спомена също, че за Република Молдова последиците от военните действия в Украйна може да са много големи: "Безспорно имаме нужда от чуждестранна помощ". 

Междувременно външният министър Нику Попеску посочи, че Молдова е на ръба на възможностите си за уреждане на кризата с бежанците. По думите му, ако военните от Русия влязат в Одеса, разположена едва на 50 км от молдовската територия, ситуацията с управлението на бежанската криза може да излезе извън контрол, което ще е "пълна катастрофа".

Анатол Църану уточни, че жителите на Молдова имат известни тревоги във връзка с Одеса: "Хората мислят, че руските войски могат през Одеска област да влязат в Приднестровието. И така Русия "ще се скачи" с непризнатата република. Тогава Молдова ще се озове до конфликтната зона и ще остане без източния си регион".

Франция: ЕС трябва да даде политически сигнал на Украйна, Грузия и Молдова

Ще отбележим, че гражданите на Молдова получават информация от украинските телевизии - руските политически програми и новините от мрежите на руските канали са изключени. Руските честоти се използват в Молдова за излъчване на собствени новини и политически предавания.

Приднестровието също приема украински бежанци, но самите приднестровци не бягат никъде. От 24 февруари до 14 март включително на територията на непризнатата република са се регистрирали близо 17 500 чужди граждани, пристигнали от Украйна. Повече от 1300 са се възползвали през този период от центровете за временно настаняване. Останалите са намерили подслон у приятели, роднини или живеят под наем.

По данни на приднестровското вътрешно министерство към днешна дата в центровете за временно настаняване се намират 516 души, сред които 214 деца. Помещенията им са запълнени на 70 процента.

В санаториума профилакториум "Тиротекс" в Тираспол има 199 души. Останалите са настанени в санаториуми от други градове в Приднестровието, отбелязва БТА. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини