Би Би Си представи нови доказателства за корупционни сделки на Абрамович

  • 15 март 2022 10:58

  • 1843
  • 3
Би Би Си представи нови доказателства за корупционни сделки на Абрамович
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Разследване на Би Би Си изнася нови доказателства за корупционни сделки, с които Роман Абрамович е натрупал богатството си, предаде БНР.

Собственикът на футболен клуб Челси е направил милиарди след закупуване на петролна компания от руското правителство в нагласен търг през 1995 година, твърди Би Би Си.

Абрамович е платил около 250 милиона долара за „Сибнефт“ преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 година. Адвокатите на руския олигарх казват, че няма основания да се предполага, че той е натрупал голямото си богатство по престъпен начин. Абрамович попадна под ударите на санкциите на британското правителство миналата седмица, заради близките му връзки с руския президент Владимир Путин. Авоарите на руснака бяха замразени и бе премахнат от поста директор на Челси.

ЕС санкционира още руски олигарси. Сред тях е и Роман Абрамович

Би Би Си припомня, че милиардерът вече призна в британски съд, че си е послужил с корупционни практики за да помогне за сделката за „Сибнефт“. Той бе съден в Лондон от бившия си бизнес-партньор Борис Березовски през 2012 година. Абрамович спечели делото, но призна в съда как е бил нагласен първоначалния търг за „Сибнефт“ и е дал на Березовски 10 милиона долара за плащане на служител на Кремъл.

Сега предаването „Панорама“ на Би Би Си предостави документ, тайно изнесен от Русия, в който се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда в сделката за „Сибнефт“. Документът съдържа подробности и за друг нагласен търг две години по-късно за руската петролна компания „Славнефт“.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1843 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.17 | 02:55

3
Как чак сега се сетиха за милиардите на Абрамович? Лапахте милиони от него десетилетия и сега хоп, престъпник! Гади ми се от тези алчници!

2022.03.15 | 12:01

2
Всички са наясно как се придобива първия милион. Особено пък при нас по времето на Костов.
KKK

2022.03.15 | 11:05

1
ЧИФУТА СИ Е ЧИФУТ !

Добави коментар

Водещи новини