"Стелантис" напуска окончателно Русия, мести завода си в Европа

  • 11 март 2022 16:54

  • 2533
  • 0
"Стелантис" напуска окончателно Русия, мести завода си в Европа
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Генералният директор на автомобилната компания "Стелантис" (Stellantis) Карлос Таварес заяви днес, че групата вече няма да произвежда нови превозни средства в Русия и ще премести производството на бусове в Западна Европа, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем (BFM).

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 12180

Освен това компанията не планира в непосредствено бъдеще нови инвестиции на руска територия заради инвазията в Украйна.

Ръководителят на автомобилния гигант, обединяващ 14 марки, сред които "Пежо" (Peugeot), "Ситроен" (Citroen) и "Фиат" (Fiat), не уточни в коя страна ще бъде преместено производството.

Вчера "Стелантис" обяви, че възнамерява да спре вноса и износа на коли в и от Русия, но да запази завода си за работни превозни средства в Калуга, северно от Москва.

На онлайн пресконференция днес Таварес посочи, че групата засега не е сериозно засегната от кризата в Украйна, тъй като снабдителската й база не е съсредоточена в Източна Европа.

Shell напуска Русия

Не се предвиждат нови инвестиции в Русия, каза той. Автомобилният гигант отбелязва, че загубата на руския пазар няма да има особено отражение върху икономическия му план.

За разлика от "Рено" (Renault), която доминира на руския пазар с дял от близо 29 процента благодарение на "Лада" (Lada), "Стелантис" има дял от едва 1,5 на сто. През 2021 г. групата е продала само 100 000 автомобила в тази страна в сравнение с общо 6,5 милиона по света.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2533 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини