Руската прокуратура ще разследва компании, напуснали страната

  • 11 март 2022 15:17

  • 1256
  • 3
Руската прокуратура ще разследва компании, напуснали страната
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Международни компании, които са спрели бизнеса си в Русия заради атаката срещу Украйна, ще станат мишена на руската прокуратура, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13575

Тя съобщи днес, че ще бъде разследвано изпълнението на техните задължения към руските служители и правата им. Освен това всяко спиране на операциите ще бъде проверявано и за доказателства за умишлено или невярно обявяване на несъстоятелност.

Заради руската инвазия в Украйна множество международни компании - доставчици на модни артикули и потребителски стоки, автомобилостроители, банки, технологични компании - замразиха бизнесите си. Много от тях изрично заявиха, че ще продължат да плащат на руските си служители.

Москва също така открито заплашва, че ще отчужди собствеността на международните компании, които са спрели дейността си в Русия. Руското правителство работи по стъпки за започване на процедура по несъстоятелност срещу компаниите в Русия и национализация на собствеността им, каза днес заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев. Той добави, че ново производство ще трябва да бъде изградено "на базата на активите, оставени от инвеститорите, напускащи панически страната".

„Макдоналдс“ затваря ресторантите си в Русия

Президентът Владимир Путин подкрепи предложението и призова правителството да "действа решително", за да предотврати нанасянето на щети на руските бизнес партньори на компаниите. Той каза, че за това вече има "достатъчно правни пазарни инструменти".

Във Вашингтон говорителката на Белия дом Джен Саки предупреди Кремъл да не отчуждава собствеността на компаниите. "Всяко беззаконно решение на Русия за изземване на активите на тези компании в крайна сметка ще доведе до още повече икономическа болка за Русия", написа тя в свое съобщение в "Туитър". "Това допълнително би затвърдило ясното послание към световната бизнес общност, че Русия не е безопасно място да инвестираш и да правиш бизнес", добави тя.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1256 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.11 | 17:53

3
И като национализират магазините на Епъл, Интел, АМД, Пежо и тн. какво ще правят в тях? Тоя е изкукал.
ВЛАДИк..у.Р ПИЗДИН

2022.03.11 | 16:30

2
HAHHAHAHAH RUSKATA KASKETATURA AHHAHAHAH swyr[ii TAZQQ BLQD4eta KRUFFIFI GROZNZNii swyrshiii....
Макдоналдс в Пияна Просия

2022.03.11 | 16:08

1
Руската прок.уратура ще ни накриви к.ура. Дори и всички фирми да национализират болшевиките един ден цената в 10-рен размер ще я платят пак мужиците! Иначе ще пият завинги айрана на дворяните в кремъл, за да преглъщат сибирските шишарки!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини