17 души са ранени при бомбената атака на болница в Мариупол

  • 09 март 2022 22:24

  • 1315
  • 4
17 души са ранени при бомбената атака на болница в Мариупол
© gettyimages

17 възрастни са ранени при извършената от руската армия бомбардировка на детска болница в югоизточния украински град Мариупол, съобщи представителят на местните власти Павло Кириленко, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14014

Потвърдено е, че има 17 ранени сред болничния персонал, каза Кириленко по украинската телевизия и уточни, че сред пострадалите няма нито едно дете и няма загинали, по първоначални данни.

Градският съвет на Мариупол: Руските сили са бомбардирали и разрушили детска болница

Няколко минути по-рано Кириленко написа във Фейсбук: "Всичко беше разрушено при удар на руската авиация над Мариупол. Моментално".

Украинският президент Володимир Зеленски реагира бързо на съобщението за бомбардировката на болницата и написа в Туитър, че под развалините се намират майки и деца. "Зверство! Спрете с тези убийства", изригна Зеленски.

Във видео, разпространено от украинското президентство, се вижда, че вътрешността на сградата е разрушена и по пода има отломки, парчета стъкло и разпилени листове хартия. На друго видео, заснето извън болницата и публикувано във Фейсбук от националната полиция, се виждат няколко изгорели автомобила и кратер, които свидетелстват за удара.

Световната здравна организация съобщи, че от началото на руското нашествие в Украйна са били извършени най-малко 19 нападения срещу здравни заведения, медицински персонал и линейки и при тях има поне 10 загинали.

Освен Зеленски, на нападението срещу болницата реагира и международната общност. Британският премиер Борис Джонсън осъди атаката като „неморална“, а ООН припомни, че "нито едно здравно заведение не трябва да става мишена".

Сателитни снимки, заснети тази сутрин от американската частна компания „Максар текнолъджис“, показват големи разрушения на цивилна инфраструктура в и около обсадения град Мариупол.

Разрушени са къщи, жилищни блокове, магазини за хранителни стоки и търговски центрове.

Снимките са били направени преди въздушния удар срещу детската болница.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1315 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.03.10 | 09:20

3
САЩ ПОДКРЕПЯТ С.МАКЕДОНИЯ И ТУРЦИЯ ЗА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ!
АЗ

2022.03.10 | 11:47

4
ИМА МНОГО ИСТИНА В ТОВА, НИЕ СМЕ СЛЕДВАЩИТЕ
ама пак ли

2022.03.10 | 02:02

2
бандер-фашагите са се изявили?

2022.03.09 | 22:42

1
И ние сега какво да направим,да плачем или да им ръкопляскаме за подкрепа както правят из европа.

Добави коментар

Водещи новини