Киев: Втори руски генерал е убит в Украйна

  • 08 март 2022 10:34

  • 6017
  • 0
Киев: Втори руски генерал е убит в Украйна
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

За гибелта на втори руски генерал от началото на инвазията на Москва срещу Украйна съобщи Главното управление на разузнаването (ГУР) на военното министерство в Киев.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13929

"Вечерта на 7 март в хода на бойни действия край (северния град) Харков бе убит началникът на щаба и първи заместник-командващ на 41-ва общовойскова армия на Централния военен окръг на Руската федерация генерал-майор Виталий Герасимов", заявиха от ГУР, цитирани от израелската медия нюзру.

Институцията се позова на прихванати разговори на руски военни, в които става дума за гибелта на високопоставен военен. "Въпреки че не се споменават имена, звания и т.н., в Киев са убедени, че става дума точно за Герасимов", допълни медията.

"Герасимов е участвал във Втората чеченска война (1999 – 2009 г.), руската военна операция в Сирия, стартирала през 2015 г., и е бил отличен с ордена "За освобождението на Крим" (руската анексия на украинския черноморски полуостров през 2014 г.)", посочи още нюзру.

"Засега от руското военно министерство не са съобщили за смъртта на Герасимов. Ако тя информацията на Киев бъде потвърдена, това означава, че той е вторият генерал от руските въоръжени сили, загинал от началото на инвазията  в Украйна (24 февруари)", коментира изданието.

На 3 март бе съобщено, че в хода на боеве е загинал генерал-майор Андрей Суховецки, заместник-командир на 41-ва армия. Информацията за смъртта му бе потвърдена от Москва по-късно.

Високопоставен руски генерал е убит в Украйна

Последвайте канала на

Валери Зайцев
6017 0

Свързани новини

Водещи новини