Какво трябва да знаете за войната в Украйна?

  • 08 март 2022 10:20

  • 5647
  • 9
Какво трябва да знаете за войната в Украйна?
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Какво трябва да знаете за войната в Украйна? (Анализ на The Washington Post)

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13580

В продължение на седмици Западът предупреждаваше, че масовото струпване на руски войски на границата с Украйна сигнализира за план на Москва да нахлуе в бившата съветска република.

Сега е в ход пълномащабно нахлуване на руски сили. Стотици са убитите цивилни, а някои места – включително най-голямата атомна електроцентрала в Украйна – вече са под контрола на Русия. По данни на ООН, от 24-ти февруари вече 1,3 милиона украински бежанци са избягали от родината си.

Владимир Путин заяви, че се стреми да „демилитаризира“ Украйна и да гарантира, че тя ще остане извън НАТО, чието разширяване той вижда като заплаха за сигурността на Русия.

Москва плаща цената на огромни международни санкции, които сринаха руската рубла и предизвикаха изтеглянето на чуждестранни инвеститори и марки от страната.

Ето какво знаем за причините, поради които Русия нападна Украйна, и прогнозите какво ще се случи оттук-насетне.

Путин: Русия няма да изпраща резервисти в Украйна, има само професионални военнослужещи

Каква е историческата връзка между Украйна и Русия?

Украйна заема важно място в руската история. Тя и Беларус формират средновековната държава Киевска Рус, за която Москва и Киев твърдят, че е поставила основата на държавите им.

През 9-ти и 10-ти век Киев е бил важен град, докато икономическата мощ на региона не се е изместила на изток. По-късно части от днешна Украйна са се присъединили към Руската империя. В същото време, други региони, най-вече западните, са установили връзки с европейските сили. През 1917 г., когато две революции разтърсват Русия, украинските националисти използват момента, за да направят опит за отделяне и самоопределяне. Скоро след това е създадена Украинската съветска социалистическа република, която по-късно е сред основателите на Съветския съюз - федерация, която в крайна сметка ще бъде управлявана от Москва.

Във формата на Съветския съюз, Украйна пострада много. В периода 1923-1933 г. милиони украинци умряха от глада в страната. Страната бе и мястото, което видя най-тежкото насилие по време на Втората световна война, когато нацистка Германия окупира голяма част от територията й.

Виталий Портников: Или руските военни ще загинат при влизане в Киев, или киевчани при обсада
Как се промениха отношенията им след разпадането на Съветския съюз?

Когато Съветският съюз се разпадна през 1991 г., украинците гласуваха да станат независима държава. Украйна също стана демокрация, макар и несъвършена. Подобно на съседната си Русия, новата независима и демократична Украйна претърпя икономически трудности, които доведоха до широко разпространена корупция.

Украйна се стреми към създаването на по-силни връзки със Запада. Страната обяви стремежите си да се присъедини както към НАТО и Европейския съюз. В началото на първото десетилетие на 21-ви век Владимир Путин започна да гледа на тези събития с тревога. Украйна е дом на голямо етническо руско и рускоезично население, особено в източната част на страната.

Когато прозападните протести избухнаха в Киев през 2014 г., те свалиха избрания от Москва президент. Русия отговори с нахлуване и анексиране на Кримския полуостров.

Оттогава Москва поддържа въоръжените сепаратисти в Донбаския регион в Източна Украйна.

Русия заплаши да спре доставките на газ по „Северен поток 1“
Защо конфликтът избухна сега?

В края на миналата година западни официални лица вдигнаха тревога за масово струпване на руски войски и военно оборудване близо до границата с Украйна. Според САЩ, до средата на февруари разположените войници са били близо 190 000. Те предупредиха, че има голяма вероятност Москва да нападне Украйна под фалшив претекст, за да оправдае инвазията.

В статия, публикувана на сайта на Кремъл през юли, Путин описа руснаците и украинците като един народ и написа, че „истинският суверенитет на Украйна е възможен само в партньорство с Русия“.

Когато Русия официално обяви, че признава сепаратистите в Донецк и Луганск, Путин изглежда предположи, че съществуването на Украйна е отклонение в историята.

Русия призова света да признае независимостта на Донецк и Луганск

"Съвременна Украйна е изцяло създадена от Русия, по-точно от болшевишка, комунистическа Русия", каза Путин в реч пред руската нация на 21-ви февруари.

Манията по Украйна съществува в Москва от много време насам. Украйна е наричана „малка Русия“. Съветският лидер Владимир Ленин имаше своя собствена максима – „Ако загубим Украйна, губим главата си“. Михаил Горбачов твърдеше, че не може да има Съветски съюз без Украйна и Украйна без съюза.

Сближаващите се отношения на Украйна с НАТО представляват силен интерес за Путин. Руският президент отдавна иска „сфера на влияние“ над бившите съветски държави и има значителен интерес към Украйна, която е „потенциално най-вероятно да се присъедини към НАТО“, каза Матю Съсекс, експерт по Русия в Азиатския институт Грифит в Австралия.

„Ясно е, че основните опасения на Русия са игнорирани“, каза Путин в началото на февруари в отговор на предложенията на САЩ и НАТО за деескалация на кризата.

Владимир Путин призна независимостта на Донецката и Луганската народни републики

Може ли войната да има обратен ефект за Русия?

Военното нападение срещу Украйна може да се отрази на Русия не по начина, по който й се искаше. Действията на Москва подтикнаха НАТО да увеличи присъствието си в Източна Европа. Алиансът за първи път активира специалните си сили за реагиране.

Съединените щати, Канада и европейските страни вече са изпратили повече войски в региона. Прецедентно, Германия обяви, че ще увеличи военните си разходи и ще изпрати оръжие в Украйна, докато Швейцария обяви, че ще се присъедини към други европейски страни в санкционирането на Путин и Русия, в прекъсване на дългогодишния си неутралитет.

Икономическите последици също са основен проблем за Русия. Съединените щати, Великобритания, Канада и Европейският съюз миналата седмица обявиха координирани санкции срещу руски компании, банки и длъжностни лица, включително Путин и свързани с Кремъл бизнес ръководители. Германия от своя страна спря изграждането на газопровода „Северен поток“ 2.

На 26-ти февруари Вашингтон и европейските му съюзници заявиха, че ще блокират достъпа на Русия до значителни валутни резерви, съхранявани на Запад, и ще изключат руските банки от системата SWIFT, която свързва банките по целия свят. Тези мерки доведоха до срив на рублата. Руската централна банка повиши лихвените проценти, за да подкрепи руската валута.

Русия първоначално отхвърли като възможно потенциалното въздействие на мерките, като се аргументира, че са издържали на санкции и преди. Въпреки това, в събота Путин каза, че безпрецедентните международни санкции срещу Москва излагат на риск „бъдещето на украинската държавност“ и ги сравни с „обявяване на война“.

Цената на окупацията за Русия може да продължи и в периода след инвазията. Това – в случай, че украинският бунт оспори контрола на Москва. Значителните руски жертви, както и смъртта на украински цивилни, могат да създадат проблеми за Путин у дома, тъй като много руски граждани имат лични връзки с Украйна.

Най-малко 351 цивилни са били убити в конфликта досега, съобщи Службата на ООН за правата на човека, като предупреди, че истинският брой на загиналите вероятно е много по-голям.

Около 500 руски войници са убити и близо 1600 са ранени в сраженията, съобщи Москва тази седмица, докато украинските власти твърдят, че загиналите руски войници са хиляди. Повече от половината руснаци заявиха в анкета, проведена преди инвазията, че глобалната война е един от най-големите им страхове. Докато Украйна се мъчи да преброи военните жертви, семействата погребват мъртвите един по един.

Признаците на несъгласие в Русия се появиха бързо. И бяха заглушени от руските власти също толкова бързо. Хиляди в Русия излязоха на улиците, за да осъдят нахлуването в рядка проява на обществено осъждане в страна, където протестните действия могат да доведат до затвор или глоби.

Последваха масови арести. Русия също се опита да прекъсне достъпа на своите граждани до информация за инвазията, блокирайки изцяло Facebook и криминализирайки отразяването на новини, които описват точно кървавото нахлуване.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
5647 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Каква Украйна!?

2022.03.08 | 15:22

9
„Тоест Западът няма намерение да отстъпи Украйна на Русия?“, е логичният въпрос, зададен на икономиста Пол Кристи. „Какво общо има тук Украйна?, реагира гостът. Дали Украйна ще остане единна върху картата на света или ще се разпадне няма никакво значение за разрешаването на основния проблем - огромният дълг на САЩ. Главната цел на събитията в Украйна е да разделят Европа и Русия дотолкова, че европейците напълно да се откажат от сътрудничество с Русия и да преориентират икономиката си към пълно сътрудничество със САЩ.
Мила

2022.03.08 | 14:10

8
Заглавието е доста двусмислено... А сега ни кажете какво НЕ ТРЯБВА да знаем за войната в Украйна....

2022.03.08 | 13:45

7
Каква слава бе човек загивате за интереса на САЩ
bobi

2022.03.08 | 12:40

3
Слава Україні

2022.03.08 | 13:07

6
Z✊

2022.03.08 | 12:50

4
Много си зле!

2022.03.08 | 13:07

5
Геноцид и хамериканско влияние,това си е истината!

2022.03.08 | 12:07

2
Ех, Теди! Считаш ли, че като се преведе нещо написано във Вашингтон пост и го пуснеш, то е вярно? Повърхностен анализ писан за американци. Истината винаги изисква да бъде разнищена докрай. И извън пропагандата и от двете страни на конфликта всички са наясно с фактите защо има война в Украйна.

2022.03.08 | 10:44

1
В УКРАЙНА ИМА 30 БИОЛАБОРАТОРИИ НА СРАЩ С ЧУМА И СИБИРСКА ЯЗВА

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини