Бившият украински президент Виктор Янукович към Володимир Зеленски: Спрете кръвопролитието

  • 08 март 2022 09:42

  • 26925
  • 0
Бившият украински президент Виктор Янукович към Володимир Зеленски: Спрете кръвопролитието
© Getty images (архив)

"Спрете кръвопролитието", такъв апел отправи бившият украински президент Виктор Янукович към настоящия държавен глава Володимир Зеленски, предаде РИА Новости.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Екслидерът на Украйна, който избяга в Русия, отправи обръщение към Зеленски. "Аз много добре разбирам, че Вие имате много "съветници". Вие обаче сте задължен на всяка цена да спрете кръвопролитието и да постигнете споразумение за мир. Това  очакват хората в Украйна, Донбас (район в Източна Украйна, частично контролиран от подкрепяните от Москва сепаратисти) и Русия", заяви Янукович.

По думите на експрезидента, ако Зеленски постигне споразумение на него ще бъдат благодарни: и украинският народ, и Вашите партньори на Запад.


Янукович пое властта в Украйна през 2010 г. През пролетта на 2014 г. той избяга от страната си в Русия след протестите в Киев и други големи градове. Поводът за недоволството на гражданите бе отказът на властите да одобрят Споразумението за асоцииране на страната с Европейския съюз, подписано в края на 2013 г. След отказа тогавашните власти получиха заем от Русия с много изгодни условия.

След началото на руската инвазия в Украйна се появи съобщение, че Москва иска да свали Зеленски от власт и да го смени с Янукович.

Русия иска да сложи на власт в Киев избягалия от Украйна президент Виктор Янукович

Последвайте канала на

Валери Зайцев
26925 0

Свързани новини

Водещи новини