Директорът на "Болшой театър" хвърли оставка

  • 06 март 2022 21:58

  • 7327
  • 9
Директорът на "Болшой театър" хвърли оставка
© gettyimages (архив)
Слушай новината Слушай новината

Музикалният директор на "Болшой театър" в Москва и на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза Туган Сохиев подаде оставка, предадоха световните агенции. Той заяви, че се чувства под натиск да заема позиции по отношение на събитията в Украйна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14007

"Знам, че много хора очакват аз да кажа нещо и да обявя каква е позицията ми за това, което става в този момент в Украйна", се казва в изявление на Сохиев. "Първо, аз трябва да кажа най-важното нещо - никога не съм подкрепял и винаги ще бъда срещу всеки конфликт под каквато и да негова форма", подчертава той. "Това че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир  и мислят, че аз, в качеството ми на музикант, мога да говоря друго нещо освен за мира на планетата, това за мен е  шокиращо и обидно", допълва той.

Смятан за един от най-великите творци на своето поколение, този диригент от етнически руско - кавказки произход казва още, че не може да бъде свидетел на начина, по който неговите колеги, творци, актьори, танцьори, балетисти, режисьори са заплашвани, третирани по неуважителен начини и са жертви на една култура на заличаването. "Искат от мен да избера една културна традиция пред друга. Скоро от мен ще поискат и да избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Така се случват нещата вече в Полша, една европейска страна, където руската музика е забранена", допълва той.

Известният руски режисьор Никита Михалков е обявен за международно издирване

"Пред една невъзможна опция да избирам между моите руски музиканти и обичаните от мен френски музиканти, аз реших да подам оставка от функциите ми на музикален директор на "Болшой театър" в Москва и от Националния оркестър на Капитолията в Тулуза, като оставката ми влиза незабавно в сила", пояснява творецът. "Ние, музикантите, сме тук, за да припомним чрез музиката на Шостакович ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да ни използват, ние  и нашата музика, за да обединяваме народите и нациите, ние сме разделени и низвергнати", допълва той, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7327 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
ИСТИНАТА ТАКАВА КАКВАТО Е

2022.03.06 | 22:43

3
Избираш ВАГНЕР
VX

2022.03.07 | 05:03

9
Класика. И всички ще приритат.
Антикомунист

2022.03.07 | 01:07

8
Сърдете се единственно на вашия вожд! Неможе побърканяка да убива, а вие да се правите че политиката не ви интересува. Обединете се срещу диктатура с това което правите. Така ще соасите човешки животи. Ама и вие сте комунисти какво ви пука за човешккя живот

2022.03.07 | 00:15

7
Големият човек постъпва така.
Сърбеца

2022.03.06 | 22:37

2
Гнусната чифуто американска измет размазва европа
До сърбеца

2022.03.07 | 00:09

6
Болни момко,наблюдаваме от известно време ,твойте слабоумни изблици на расизъм и се чудим ,какво да те правим ,защото в лудницата дълго не ви държат ,заради липса на средства и липса на прогрес в лечението ви . Имаше предложение да паднете от 7 или 8 еатж ,но друго да попаднете в автокатастрофа разми нещата ,като сложи жестоки и т.н. ,та ще ви дадем още малко време шанс да се поуспокоиш ,а после летиш
НЕЕЕЕЕ

2022.03.06 | 23:48

4
Европа размазва путин, а той размазва русия. Каквото търсил, това и намерил. Руснаците да избират. путин или русия!!!! А сърбия отече. В канала. Не те знам сърбин ли си или те сърби.

2022.03.07 | 00:07

5
Либералите и педерасите вън от руските културни институции ! Вън от телевизиите , образованието , киното , театъра !!! ВЪН от държавната хранилка , от бюджета !

2022.03.06 | 22:19

1
Всички имащи претенции да са артисти и/или свързани с културата и науката в алкашия трябва да постъпят така. Поне ако имат някакво достоинство.

Добави коментар

Водещи новини