Русия обяви временно прекратяване на огъня в два района на Украйна

  • 05 март 2022 11:09

  • 2041
  • 1
Русия обяви временно прекратяване на огъня в два района на Украйна
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Руската армия съблюдава спиране на огъня в два украински района, за да позволи на цивилното население да се евакуира, съобщиха руските държавни медии, първия пробив в създаването на условия за цивилните да избягат от войната, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13835

Руското министерство на отбраната заяви, че е съгласувало евакуационни маршрути с украинските сили, за да могат жителите на стратегическия пристанищен град Мариупол в Югоизточна Украйна и тези на източния град Волноваха "считано от 10:00 ч. московско време" да ги напуснат. В лаконичното съобщение не се уточнява колко дълго ще останат отворени тези маршрути.

Руските сили ще спрат огъня, за да се отворят хуманитарни коридори

Високопоставен представител на властите в Мариупол съобщи, че примирието ще трае до 16:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич), и добави, че в 11:00 ч. започва евакуация по хуманитарен коридор. По думите на Павло Кириленко, ръководител на донецката областна управа, която отговаря и за Мариупол, хуманитарният коридор ще стига до град Запорожие.

Общинският съвет на Мариупол съобщи, че гражданите ще могат да заминат за Запорожие, като за целта ще могат да го направят по специално осигурени автобусни маршрути, както и с личните си автомобили, предаде Ройтерс.

Украйна си върна контрола над АЕЦ "Запорожие"

Днешната евакуация ще бъде първата от няколко фази.

Ръководителят на съвета за сигурност на Украйна Олексий Данилов призова Русия да отвори хуманитарни коридори, за да могат жените, децата и възрастните хора да избягат от боевете. Данилов определи отварянето на такива коридори като "въпрос номер едно", отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2041 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво!

2022.03.05 | 12:43

1
И който не се изнесе, после да не реве!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини