Десет етнически гърци са били убити късно снощи край Мариупол

  • 27 февруари 2022 13:17

  • 2673
  • 4
Десет етнически гърци са били убити късно снощи край Мариупол
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Още десет етнически гърци са били убити при продължаващата руска инвазия в Украйна в събота през нощта, съобщава  вестник "Катимерини". Според информацията те са били убити по време на руски въздушни удари в град Мариупол, в южната част на Украйна. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13521

Гръцките политици единодушно осъдиха руските удари в събота през нощта. 

"10 невинни цивилни от гръцки произход убити днес от руски въздушни удари до Мариупол. Спрете веднага бомбардирането", заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в послание в социалните мрежи. 

"Още невинни хора убити в Украйна. Най-дълбоки съболезнования на семействата на нашите сънародници, които бяха убити. Руската инвазия трябва да бъде прекратена незабавно. Ние трябва да се върнем на пътя на дипломацията", заяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. 

Президентът на Франция също реагира. "Не само народът на Украйна скърби днес заради войната, предизвикана от Русия, но всички хора в Европа. Днес с тъга мислим за Гърция, която несправедливо загуби десет члена на своята общност, които живееха в украинския град Мариупол, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от БТА. 

Има и шест други жертви сред гръцката общност в Украйна, сред които четири в село Бухас в региона на Донецк и двама в Сартана в покрайнините на Мариупол, посочва " Катимерини". 

Министерството на външните работи на Гърция привика вчера руския представител в Атина и заяви, че нееднозначно  осъжда бомбардирането на цивилни в Сартана, град край Мариупол, което доведе до смъртта на двама етнически гърци и раняването на шестима други, сред които и дете. Генералният секретар на гръцкото външно министерство Темистоклис Демирис протестира остро по телефона пред руския посланик в Атина Андрей Маслов, заяви министерството.  

Последвайте канала на

Весела Найденова
2673 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.02.27 | 13:34

1
А от кого по точно са били убити ??????

2022.02.27 | 14:30

4
От престъпника Путин!
До Госта

2022.02.27 | 14:22

3
От кого са избити ли? Ако не са били извънземните, сигурно е бил Чингиз Хан... кой ли друг може да е бил?!

2022.02.27 | 13:37

2
Българи бяха изготени живи,сега избиха и гърци.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини