Русия наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за инвазията в Украйна

  • 26 февруари 2022 06:26

  • 6355
  • 13
Русия наложи вето на резолюция в Съвета за сигурност на ООН за инвазията в Украйна
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Русия наложи вето, както се очакваше, на резолюция в Съвета за сигурност на ООН, в която с най-силни думи се изразяваше съжаление във връзка с руската агресия в Украйна, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. В резолюцията Русия бе призована да изтегли незабавно военните си от тази страна.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13941

От 15 страни членки на Съвета за сигурност, 11 гласуваха в подкрепа на текста, изготвен от САЩ  и Албания, а три се въздържаха - Китай, Индия и Обединените арабски емирства. Пекин заяви, че е срещу санкциите, които се изливат над Русия, а Индия и ОАЕ не обясниха ясно въздържанието си.

"Руското вето е кърваво петно върху табелата на Съвета за сигурност на ООН", написа в Туитър украинският президент Володимир Зеленски. Той благодари на  страните, подкрепили проекта на резолюция и заяви, че това показва, че светът е с Украйна. "Истината е с нас, победата ще бъде наша", каза Зеленски.

Проектът на резолюция бе смекчен и вместо думата "осъждам", в него бе включено "изразява съжаление".

След руското вето генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че войниците трябва да се върнат в казармите си и да се даде нов шанс на мира. "ООН се роди от войната, за да сложи край на войната. Днес тази цел не бе постигната. Но ние няма да се откажем никога от усилията за постигане на мир", каза Гутериш, предаде Франс прес.

"Лидерите трябва да се насочат към пътя на диалога и на мира", подчерта той и предупреди, че хуманитарните потребности в Украйна се умножават и разрастват със всеки час. Гутериш припомни, че в Украйна умират и цивилни. Малко преди това постоянният представител на Русия в Съвета за сигурност Василий Небензя каза, че руските военни взимат на прицел само военни цели и опроверга твърденията за смърт на цивилни.

След руското вето САЩ казаха, че ще внесат проекта на резолюцията за гласуване в Общото събрание на ООН.

Същевременно ООН призова за дарения в размер на 1 милиард долара, за да се помогне в хуманитарно отношение на Украйна в идните три месеца, предаде Асошиейтед прес. ООН обяви в четвъртък, че незабавно отпуска 20 милиона за разширяване на хуманитарните си операции в Украйна. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
6355 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2022.02.26 | 06:33

1
изготвен от САЩ и Албания?!

2022.02.26 | 09:02

13
Албанците и те си плетат кошницата .Отдавна в мрежата се разпространяват видеа ,че видиш ли те са най велик народ на балканите и се заселили първи.Не от сега са вдъхновени от идеята за велика албания.Не случайно Ванга казва,,заплахата няма да дойде от Турция,но много внимавайте когато се заговори за велика албания на балканите"!

2022.02.26 | 09:01

12
Нали шиптърите ша ги вкарват у ЕС. Който има мерцедес честито :))

2022.02.26 | 08:56

10
Коя чужда държава,като украйна няма регистрирана граница,там комадва Русия,оон защо мълчи и не каже истината,за това запада няма право да влиза,защото се оказва че украйна е административна територия на бившия ссср и само днешна русия може да се разполага там докато не уредят въпроса с границите,но оон мълчи и иска 1 млрд помощи .Истината започва да излиза наяве.Путин много добре знае къде може и къде не може

2022.02.26 | 06:39

2
А в темата "Защо се стигна до въоръжения конфликт в Украйна?" защо няма "заради подлите номера на САЩ които подхлъзнаха Зеленски също като Караджич навремето".Само Китай, Индия и Обединените арабски емирства ли имат мозък и не са пионки на САЩ,или само те разбират,че ако се даде още малко власт на американците без опозиции и светът тотално ще стане тяхна площадка за игра!

2022.02.26 | 09:01

11
Точно
Тенев

2022.02.26 | 08:27

6
Май вече е станал- а ние викаме "ура" и обясняваме, че Русия е бензиностанция с ракети!

2022.02.26 | 08:56

9
Американците нямат работа нито на балканите нито по границите с Русия.Ай сиктир

2022.02.26 | 08:39

8
Гутериш да каже истината за статута на границите на Украйна,защото май истината започва да излиза наяве.

2022.02.26 | 07:31

3
Колко удобно за оон ,където има война започват да валят едни пари към оон и ясна е работата..

2022.02.26 | 08:36

7
Работил ли си в Русия???? Кое му е свободното на измислената западна демокрация???? Що пишете глупости бе??..

2022.02.26 | 07:53

4
ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВСИЧКИ ЗАПАДНИ СТРАНИ ДА ГОНИТЕ ВСИЧКИ РУСНАЦИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ СИ ДА ОТИВАТ В РУСИЯ ДА СВАЛЯТ ПУТИН ТЕ ВИДЯХА ВЕЧЕ РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ЗЛОТО И ДЕМОКРАЦИЯТА ВИДЯХА КАК СЕ ЖИВЕЕ И РАБОТИ СВОБОДНО
Петров

2022.02.26 | 08:25

5
Москва казва, че целта й е да денацифицира и демилитаризира нелегитимен подкрепян от НАТО режим в Киев. В него се казва, че няма намерение да окупира Украйна. Москва посочи, че е отворена за преговори, както винаги е била. Това, което Русия търси, е по-всеобхватно споразумение за сигурност със САЩ и НАТО за Европа. В по-широк план Съединените щати също трябва да сложат край на войнствения си идеологически възглед за Русия и Китай като врагове. САЩ трябва да се примирят с многополюсен световен ред, в който техният едностранен диктат вече не е издръжлив, юридически, политически или морално. Това е най-голямото предизвикателство за международния мир и сигурност.

Добави коментар

Водещи новини