Милен Керемедчиев: Путин приключва цикъл, започнал с анексията на Крим

  • 22 февруари 2022 09:48

  • 1982
  • 5
Милен Керемедчиев: Путин приключва цикъл, започнал с анексията на Крим
© Кадър NOVA
Слушай новината Слушай новината

„Путин приключва един цикъл, който бе започнат през 2014 година с анексията на Крим. Тогава беше договорено Донецк и Луганск да имат автономия, частична, в територията на Украйна.“ Това каза в интервю за БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Минското споразумение е прегазено от Русия, отбеляза Керемедчиев. По думите му сценарият, използван за анексията на Крим, продължава и днес. Според анализатора важно е оттук нататък дали сценарият ще продължи като кримския или като грузинския, „където имаше реални стълкновения между грузински и руски части, които доведоха до катастрофални последици за грузинската армия“.

Ако Киев се въздържи от използване на военни сили за „прочистване на терористични формирования в Донецк и Луганск“, това няма да даде повод на руската армия да предприеме навлизане на територията на Украйна в рамките на самопровъзгласилите се републики, смята Керемедчиев. Ако обаче Украйна предприеме тази стъпка, „грузинският сценарий ще влезе в пълна сила“, посочи той.

Милен Керемедчиен поясни, че е „доктрина на руската армия да навлиза не само в територии на стълкновение“, но и да продължава по-навътре в чужда територия.

„Тя ще се върне обратно, но по този начин ще прочисти, ще изблъска сили, които биха могли след това да започнат контраофанзива. По този начин ще създаде много по-голям буфер между себе си и украинските части. Възможно е и навлизане на руски части доста по-навътре в украинска територия.“

„Трябва да четем всяка буква и всеки ред, започвайки от изказването на президента Путин снощи. За мен бе смразяващо това изказване. То беше смразяващо с непоколебимата решителност и хладнокръвната агресия, която лъхаше от президента Путин. Той всъщност постави под съмнение съществуването на Украйна като независима държава, даде исторически факти, които казват, че Украйна е създадена изкуствено от съветския комунистически режим, от Ленин, влезе в доста сериозна дълбочина“, коментира бившият заместник-външен министър.

Поптодорова: Украйна никога не е представлявала държава в очите на Путин, според него тя не трябва да съществува

По думите му плановете за присъединяването на Донецк и Луганск към Руската федерация са на масата.

„В момента се работи по план 1 – признаването за независими републики на двете отцепили се територии.“

В този конфликт няма печеливши, обобщи Милен Керемедчиев.

„В момента всичко е в ръцете на президента Зеленски и на украинската Дума и въоръжените сили. Но рано или късно Путин, ако не успее да провокира въоръжен конфликт между украинската армия и сепаратистите в Донецк и Луганск, ще го инсценира. Крайната му цел според мен е кримският сценарий – влизането на двете украински републики в територията на Русия.“

Санкциите от 2014 г. не доведоха до отказ на Русия от Кримския полуостров, припомни Керемедчиев. Според него санкциите на западния свят този път ще бъдат много по-различни и по-тежки.

Милен Керемедчиев обаче предупреди, че най-опасното е „това да не се превърне в ефекта на бумеранга, особено към Европа“.

Турция осъди руското признаване на отцепническите региони в Украйна

„Защото особено зимата Путин обича да разиграва енергийната карта. При това положение доставките на енергоизточници, най-вече на газ, от които зависи 35% от европейската икономика, а държави като Северна Македония зависят 100% от руския газ, наистина може да доведе до тежки икономически последици за Европа.“ 

„След вече 18 години членство на България в НАТО ние продължаваме да се извиняваме на всички, че сме страна член на НАТО и се държим, сякаш сме там по погрешка. Това, че България изнася оръжие по целия свят, е практика от десетилетия. Ние се държим странно в този конфликт, при положение, че почти няма натовска държава, която да не е подпомогнала отбранителната възможност на Украйна“, заяви още Керемедчиев.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
1982 5

Коментари 5

Добави коментар
анонимен

2022.02.22 | 12:22

5
ОЩЕ ЛИ МУ ВЯРВАТЕ НА ДИКТАТОРА ПУТИН??
ШИБАМ CBИНЯТА ПЕЕВСКИ

2022.02.22 | 12:09

4
ИМА ЛИ ДЪРЖАВА УКРАЙНА?

2022.02.22 | 11:53

3
Путин ясно им каза ! САЩ да си прибират чуковете от Европа ! Да се възстанови положението от 1997 г . ! Да си платят за лъжите , които дадоха на предателя Горби , че няма да се разширява НАТО и на 1 дюйм !

2022.02.22 | 10:39

1
КЪДЕ СТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ? ПЕНСИИТЕ ЛИ СВЪРШИХА?

2022.02.22 | 11:11

2
Тихо, гяур беден, на кравите ще ядеш лайната!!

Добави коментар

Водещи новини