Путин изтегля войските от украинските граници?

  • 08 февруари 2022 12:30

  • 9987
  • 0
Путин изтегля войските от украинските граници?
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Руският президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 е обещал засега да не предприема никакви нови военни инициативи край украинските граници като възможен предвестник за намаляване на напрежението. Това заяви днес френски официален представител след срещата между Путин и президента на Франция Еманюел Макрон вчера в Москва, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13596

Руският лидер, според френския източник, се е съгласил войските, участващи във военните учения на беларуска земя край украинските граници да бъдат изтеглени, щом маневрите приключат.

Самият Путин не спомена подобни отстъпки вчера, когато говореше пред медиите след шестчасовата си среща с Макрон в Кремъл. Ройтерс уточнява, че не е в състояние да потвърди чрез независим източник, че Русия е поела подобни задължения.

Според Путин някои идеи на Макрон може да позволят напредък

Френският официален представител, говорил пред репортери, пожела да запази анонимност.

Макрон е най-влиятелният западен лидер, срещнал се с Путин, откакто Русия започна да струпва войски по украинските граници. Западните държави изразяват опасения, че Москва се готви да нахлуе; тя отрича да има такива намерения, но заяви, че може да предприеме неуточнени военни действия, ако поредицата й искания в областта на сигурността не бъдат удовлетворени, отбелязва БТА.

Френският официален представител заяви, че Макрон се е съгласил "да започне диалог по стратегически въпроси", но не се уточнява какво може да включва този диалог.

Путин поиска промени в договореностите за сигурността в Европа, включително обещание, че НАТО никога няма да приеме Украйна за свой член, че по руските граници никога няма да бъдат разполагани ракети и че западният алианс ще намали военната си инфраструктура. Според френския официален представител по време на разговорите е постигнато съгласие и да бъде засилена дипломацията в рамките на така наречения Нормандски формат, в който Франция и Германия участват като посредници между Русия и Украйна.

Последвайте канала на

Владимир Василев
9987 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини