Пълномащабна война в Източна Украйна може да избухне всеки момент, каза сепаратистки лидер

  • 07 февруари 2022 21:39

  • 4526
  • 0
Пълномащабна война в Източна Украйна може да избухне всеки момент, каза сепаратистки лидер
© Getty Images

Подкрепян от Русия сепаратистки лидер в Източна Украйна заяви днес, че е възможно в региона всеки момент да избухне пълномащабна война и че може да се наложи неговите сили да потърсят подкрепа от Москва, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13562

Денис Пушилин, който ръководи отцепническата Донецка народна република, каза, че има голяма вероятност от война, която би причинила огромни жертви, въпреки че по думите му би било "лудост" да бъде одобрен подобен конфликт.

"Разчитаме преди всичко на себе си, но не изключваме възможността да се наложи да се обърнем към Русия, ако Украйна с подкрепата на западни страни прекрачи определена линия", заяви той в интервю за Ройтерс в своята канцелария.

Според правителството на Украйна близо 15 000 души са загинали от 2014 г. при сражения между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинската армия.

Напрежението значително се повиши от ноември, след като Русия започна да струпва войски до украинската граница. Това разпали страхове от избухване на доста по-голяма война въпреки настояването на Москва, че няма планове за нахлуване в Украйна.

Александър Лукашенко: Ако Киев почне война в Източна Украйна, армията ни ще действа руската

Пушилин каза, че сепаратистите изпитват недостиг на оръжия, когато става дума за електронна война, противовъздушна отбрана и възможности за противодействие на дронове на украинската армия.

По думите му сепаратистите не са в контакт с Русия за доставяне на оръжия. Той обаче изтъкна "важно изявление" на политик от управляващата партия в руския парламент миналия месец, според когото Москва би трябвало да достави определени видове оръжия на сепаратистите в Донецк и Луганск.

В друго интервю за Ройтерс сепаратисткият командир Александър Ходаковски призова Русия да изпрати 30 000 войници в подкрепа на сепаратистите.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4526 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини