Елеонора Митрофанова: Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна

  • 01 февруари 2022 08:08

  • 2309
  • 10
© Кадър - Нова телевизия

Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Украйна се използва за нагнетяване на обстановката. Това заяви в ефира на Нова телевизия посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13688

"Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще", обясни тя.

По думите на Митрофанова някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”.

"Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за руската федерация, след която последва този отговор", коментира още тя.

"Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република", добави Митрофанова.

Русия никога не е била против Украйна да е член на ЕС, но на НАТО - да, защото е враждебен на Русия блок, каза още тя.

"Аз искам да поясня какво означава това връщане към границите от 1997 г. Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 97-а година да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 97-ма година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия", посочи руският посланик у нас. И допълни: "Румъния донякъде е засегната от това несъмнено, затова става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО, разбира се това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в хартата – всяка страна има правото да избира алианса за гарантиране на безопасността ѝ".

"Според мен, правителството ви постъпва правилно като не се изказва много рязко по тази тема. Това не е игра на България", смята още тя.

Кремъл: Владимир Путин ще коментира отговорите на САЩ и НАТО по сигурността, когато сметне за нужно

Всякакви военни бази, които заплашват нашата безопасност вече се мишени, каза още тя. По думите ѝ, ако в България се разположат военни бази и стратегически оръжия, то България би била мишена за Русия, но у нас няма такива и съответно не сме.

Що се отнася до това дали ще има санкции чрез доставянето на газ за България, то тя заяви, че Русия винаги е била сигурен търговски партньор. "Като се опитват да спрат "Северен поток 2", то Европа сама се наказва. Инфлацията ще тръгне нагоре, защото втечнения газ е много по-скъп, а както видяхме САЩ не са сигурен партньор в доставките.категорична е Митрофанова.

Заместник-председателят на ЕК: Проектът "Северен поток 2" е на пауза

 

Последвайте канала на

Калина Христова
2309 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
Климент

2022.03.06 | 17:11

10
До сега се б-.и-.ха на открито и пак за,,тъ-*наха, а като започнат улични б.,ое~~ве майка им жална на та=.нко:,вете и т.п. "мирни" машини.
Българин

2022.03.06 | 17:07

9
Тази да си ходи в Азията си и да остави Европа на мира! Тук прави само бели като шефа си.
popche

2022.02.01 | 23:51

8
ЗНАМ ВИ МРЪСНИТЕ НОМЕРЦА .

2022.02.01 | 10:23

7
КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИИ

2022.02.01 | 10:04

6
Нищо не зависи от тая. Тя е една лъжкиня, трябва да се мисли обратното на това, което казва.

2022.02.01 | 09:52

4
Що ни показвате това пиянде? Я го върнете в Маскве заедно с нашия възрожденец Костя, АБВ пияндетата и мангърчо.

2022.02.01 | 09:53

5
Да не забравите да натоварите и бялата златка - Боленчо.
Йосип

2022.02.01 | 09:49

3
Значи те могат да въоръжават бунтовниците, а НАТО не може да въоръжава армията? Правителството и народа са решили откого да поискат помощ! Защо не каза какво правят в Беларус?
един

2022.02.01 | 09:27

2
Офффф,те миролюбците,с мед и масло да ги нахраниш,ама не махат войската от границата!

2022.02.01 | 09:03

1
Алкашия иска мир и ьа това се готви за война. Путишвили първи, самодържец на евразийската империя е нинаситен ... миротворец.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини