Украинският експрезидент се връща в страната си, за да се изправи срещу обвиненията

  • 16 януари 2022 21:30

  • 1565
  • 3
Украинският експрезидент се връща в страната си, за да се изправи срещу обвиненията
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Украинският експрезидент Петро Порошенко се връща в страната си, за да се изправи срещу обвиненията в измама, макар че ги смята за политически мотивирани, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Противопоставянето на тези обвинения е част от борбата ми за национално единство, заяви той на пресконференция във Варшава, часове преди утрешното си отпътуване за Киев, за да се изправи пред съда.

Прокурор обвини Порошенко, че е участвал в продажбата на големи количества въглища, помогнали за финансирането на проруските сепаратисти в Източна Украйна през 2014-2015 година. Експрезидентът твърди, че е невинен и обвинява прокуратурата, че се опитва да му навреди, за да отвлече вниманието пред проблемите на страната, включително икономическите проблеми и нарастващия брой жертви на COVID-19.

След загубата на Порошенко на изборите през 2019 г. срещу него бяха отправени серия от обвинения, които предизвикаха опасения за недемократично разчистване на сметки в Украйна и притесниха съюзниците на страната. Порошенко заявява, че смята обвиненията за вредни за страната в момент, когато Русия струпва войски по границата, а САЩ изразиха опасения, че руският президент Владимир Путин може да планира инвазия. Според украинския експрезидент украинското ръководство е отговорно за единството в страната, а това, което "Русия наистина иска е дезинтеграция и конфликт в страната". 

Украйна обвини Порошенко в държавна измяна

Константин Тодоров
1565 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Няма как да си хамериканофил, без да си национален

2022.01.16 | 22:46

3
Потрошенко потроши и ограби Украйна, комикът Зеленскии ще я довърши! Позната история.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.01.16 | 22:38

2
Един достоен украинец със българска кръв, опълчил се на имперска русия! РЕСПЕКТ! :)
ХОХОЛИЙСКАЯ ОКОЛИЯ

2022.01.16 | 22:36

1
ПОТРОШЕНКО СЕ ИЗПРАВЯ СРЕЩУ КОМИКЪТ ЗЕЛЕН-ДРЪШКИЙ!

Добави коментар

Водещи новини