Осем руски парашутисти загинаха при гасене пожар

  • 07 юни 2012 11:39

  • 897
  • 0
Осем руски парашутисти загинаха при гасене пожар
©

Осем парашутисти десантчици, работили в авиобаза за опазване на горите от пожари, са загинали вчера при гасене на гжски пожар в руската република Тува, намираща се в южната част на Сибир, предаде ИТАР-ТАСС.

Пожарът е бил много силен, заради буря пламъците, тръгнали от наземния слой мигновенно са се разпространили нагоре и парашутистите може да са се оказали блокирани в огнен капан. От 14 души, работили по гасенето, от района на пожара са излезли само шестима. Един от тях е в тежко състояние с големи изгаряния. Днешният ден в Тува е обявен за ден на траур. Причина за пожара е "човешкият фактор" - невнимателно боравене с огън от местни жители. Десантчиците са били повикани, тъй като пожарът бил в труднодостъпна планинска местност. По правило в такива случаи пожарите се гасят именно от специалисти, които се спускат с парашути. В Русия длъжността "парашутист пожарникар" е въведен  през 1936 г.

Десантчиците, които гасят пожари, имат пожарогасители раници и малогабаритни помпи, които се спускат с товарни парашути. Смята се, че шестима парашутисти пожарникари могат да угасят пожар с площ от десет хектара.

Последвайте канала на

БТА
897 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини