Британският премиер изрази съжаление за обтегнатите отношения с Русия

  • 25 октомври 2021 21:49

  • 1205
  • 2
Британският премиер изрази съжаление за обтегнатите отношения с Русия
© Getty (архив)

Британският премиер Борис ДжонсънБорис ДжонсънБорис Джонсън е британски политик - роден на 19 юни 1964 г. в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е увери руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, че обтегнатите отношения между двете страни не са на равнището, желано от Лондон, предаде Франс прес, като цитира изявление на правителствената пресслужба.

Освен това Джонсън е изразил съжаление, че руският държавен глава няма да присъства на започващата глобална среща за климата. Това беше първият разговор между Джонсън и Путин от май миналата година.

"Остават значителни затруднения", добави говорител на британския премиер, като посочи отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска територия, извършено през 2018 г., както и украинския проблем.

"Въпреки проблемите, би било полезно Москва и Лондон да сътрудничат по известни въпроси", заяви от своя страна Кремъл в изявление.

Отношенията между двете страни се влошиха от голям брой конфликти през последните 15 години, включително отравянето на бившия шпионин Александър Литвиненко през 2006 г. във Великобритания, случая Скрипал и дипломатическите проблеми, свързани със Сирия и Украйна.

По време на разговора Джонсън е изразил съжаление, че Путин няма да участва в конференцията на ООН за климата, която започва в Глазгоу в неделя. Британският премиер е изразил надежда, че Русия ще постигне целта си за въглеродна неутралност до 2050 г., вместо до 2060 г., както е обявено в момента.

Очаква се на срещата да присъстват над 120 световни лидери, но нито Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През, нито китайският президент Си Цзинпин планират да я посетят, което поражда опасения, че постигането на споразумение ще бъде трудно, отбелязва АФП.

Борис Джонсън изрази умерен оптимизъм във връзка с КОП26

Novini.bg
1205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Еми...

2021.10.26 | 05:48

2
Нема евтин шистов газ, нема евтино нае6уко, нема евтин азърбайджански газ, Турция се зарежда не от мистични находища в средиземно море, а от бившия Южен паток и строи АЕЦ-ове като тия, дето на нас ни ги затвориха... И рицарите-бранители на демокрадцията и тиквите почват да плачат.
БГ

2021.10.25 | 23:11

1
Джосън не е и не може да бъде никакъв дипломат и ръководител. Той е един наивник и срамота е такъв човек да е начело на Обединеното Кралство.

Добави коментар

Водещи новини