Пети ден с над 1000 жертви на COVID-19 в Русия

  • 24 октомври 2021 21:15

  • 1836
  • 0
 Пети ден с над 1000 жертви на COVID-19 в Русия
© gettyimages

От утре в Москва влиза в сила 4-месечният "домашен режим" за част от жителите на града. Неваксинираните хора над 60 години и тези с хронични заболявания ще трябва да не напускат домовете си. Почти пълно затваряне предстои и в Санкт Петербург, но засега само за седмица.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Само за месец броят на заразените в Русия се е увеличил със 70%. След серията "черни рекорди" за смъртност на дневна база, властите предприеха строги мерки - от утре до 25 февруари всички неваксинирани московчани над 60-години и хората с хронични заболявания, ще трябва да си останат у дома. "Домашният режим" не важи за ваксинираните и преболедувалите през последните 6 месеца. Не всички медици, обаче, подкрепят идеята за затваряне по домовете, съобщава БНТ.

Властите в Санкт Петербург въвеждат строги ограничения заради коронавируса

"Не мисля, че затварянето на хора в жилищни блокове ще има положителен ефект. Защото те са с обща вентилация. И като им се налага забрана да напускат жилището си, им се отнема и възможността да дишат свеж въздух. Като парамедик мога да ви кажа, че голяма част от случаите на заразени възрастни хора, бяха такива, които от началото на пандемията не са напускали домовете си", коментира Дмитрий Беляков, ръководител на профсъюза на парамедиците в Москва.

Дните от 30 октомври до 7 ноември в цяла Русия ще бъдат обявени за неработни. Ще бъде възможен достъпът единствено до магазини за стоки от първа необходимост и аптеки. Администрацията също спира дейност, като ще се издават единствено актове за раждане, смъртни актове и удостоверения за сключен брак или развод. В регионите, в които ситуацията е по-тежка, е възможно мярката да влезе в сила по-рано.

Сред градовете, в които вече е сигурно, че затварянето ще бъде почти пълно, е Санкт Петербург. Там от следващата събота заведенията ще имат право да правят единствено доставки, хранителните магазини и аптеките остават отворени. Затварят зъболекарските и ветеринарните кабинети, освен за спешни случаи, но пък ще работят фризьорските салони. На музей и театър ще може да се ходи само със сертификат за ваксина.

Макар и да беше сред първите държави, започнали ваксинационната си кампания, към днешна дата Русия изостава в броя на имунизациите. Една трета от 146-милионното население си е поставило ваксина. Останалите не желаят - част от хората са разколебани в качествата на руските препарати, други са повлияни от кампанията, която беше водена срещу западните ваксини. На въпрос дали би направил имунизациите задължителни, президентът Владимир Путин отвърна - на този етап остават доброволни.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1836 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини