Михаил Горбачов поздрави Дмитрий Муратов с получаването на Нобеловата награда за мир

  • 08 октомври 2021 16:50

  • 364
  • 1
Михаил Горбачов поздрави Дмитрий Муратов с получаването на Нобеловата награда за мир
© Getty images (архив)

Михаил Горбачов поздрави руския журналист Дмитрий Муратов с получаването на тазгодишната Нобелова награда за мир, предаде ТАСС.

Първият и последният президент на Съветския съюз, който през 1990 г. бе отличен със същия приз, заяви: Поздравявам господин Муатов с високото отличие. Бих искал да направя това лично и смятам да стисна ръката на този честен и всеотдаден човек при първа възможност.

Нобеловият комитет днес отличи Муратов, който е един от основателите на "Новая газета". Той е първият гражданин на Руската федерация, на когото е присъдена Нобелова награда за мир (Горбачов я получи като гражданин на Съветския съюз).

Журналистът по този повод каза: Това не е моя лична заслуга, а на "Новая газета", на тези, които загинаха, защитавайки правото на хората на свобода на изразяване.

Муратов спомена имената на застреляната на 7 октомври 2006 г. своя колежка Анна Политовская, на убитите Анастасия Баурова и Станислав Маркелов и други загинали руски журналисти и правозащитници.

Освен на Муратов Нобела за мир за 2021 г. бе връчен и на филипинската журналистка  Мария Реса. По-късно днес стана известно, че тя е била предожена от председателя на Работническата партия в Норвегия Йонас Гар Стьоре, който има най-големи шансове да стане следващ премиер на страната, предаде БТА.

Журналисти са носители на Нобеловата награда за мир за 2021 г.

Валери Зайцев
364 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Краси

2021.10.08 | 19:34

1
Горбачов е най голям престъпник не ни го набутвайте това е парцал

Добави коментар

Водещи новини